Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν…υποψηφίους στον ΣΥΡΙΖΑ

09:45 5/1/2014 - Πηγή: Antinews

ΣΕ ΔΙΣΕΠΙΛΥΤΟ γρίφο έχουν μετατραπεί για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τη διαδικασία συγκρότησης συνδυασμών και εύρεσης υποψηφίων να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα ασχολείτο με το θέμα ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε. Πλέον, όλα δείχνουν ότι το ανώτατο όργανο της Κουμουνδούρου θα συγκληθεί στις 18 του μηνός ή και αργότερα, καθώς

στο παρασκήνιο παρατηρείται δυστοκία με την επιλογή των υποψηφίων σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο «Τύπος της Κυριακής», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει εισπράξει πολλές αρνήσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία ουδόλως επιθυμούν να αφήσουν την κεντρική πολιτική σκηνή για να δώσουν τη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το ότι τηρούν σιγήν ιχθύος επί του θέματος όλοι όσοι θεωρούνται «φαβορί» – δηλαδή στελέχη όπως οι Δ. Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Σοφία Σακοράφα και Θοδωρής Δρίτσας.

Εμπειροι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η δυστοκία στην επιλογή των υποψηφίων θα εξαναγκάσει τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα να σηκώσει το τηλέφωνο και να πιέσει τα στελέχη του να δεχτούν, αλλά ούτε σ’ αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει θετικές απαντήσεις…

Προς το παρόν, οι τάσεις που έχουν διαμορφωθεί είναι οι εξής:

-Το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη επιθυμεί συνεργασία με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

-Οι πασοκογενείς βλέπουν με καλό μάτι υποψηφιότητες νυν δημάρχων και περιφερειαρχών, αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που κρατούν αποστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη, στη λογική ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάνε στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πρώην ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ αλλά και ότι τα πρόσωπα παίζουν σημαίνοντα ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.

-Η ηγετική ομάδα επιχειρεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να «προσωποποιήσει» τη χρυσή τομή κατά περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνονται τα εξής ονόματα:

Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ο υποψήφιος του 2010 Τάκης Χαρίτου αποσύρεται και δεν έχει βρεθεί.

Αττικής: Φαβορί είναι η βουλευτής της Β’ Αθήνας Σοφία Σακοράφα.

Βορείου Αιγαίου: Το όνομα που συζητείται είναι του (κατά πολλούς επιτυχημένου) δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος είχε στηριχθεί το 2010 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δυτικής Ελλάδας: Πρόκειται για μια «πασοκογενή» περιφέρεια και ακούγεται ότι μπορεί να δώσει τη μάχη ο βουλευτής της Β’ Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος, χωρίς να επιβεβαιώνεται από τον ίδιο.

Δυτικής Μακεδονίας: Συζητείται το όνομα της βουλευτού Ευγενίας Ουζουνίδου, αν και η ίδια διατηρεί επιφυλάξεις.

Θεσσαλίας: Το 2010 είχε κατέβει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, αλλά είχε πάρει μόλις 3%. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι η ίδια θέλει να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ηπείρου: Στο τραπέζι είναι το όνομα της βουλευτού Ολγας Γεροβασίλη, ενώ εικάζεται ότι μπορεί να αποτελέσει μεταγραφή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος το 2010 με το συνδυασμό του Β. Αργύρη (ΠΑΣΟΚ), που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Iονίων Νήσων: Είναι πιθανόν να δοκιμαστεί ξανά ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλλονιάς Θεόδωρος Γαλιατσιάτος, ο οποίος ωστόσο είχε πάρει μόλις 4,3%.

Κεντρικής Μακεδονίας: Θα υποστηριχθεί -εκτός μεγάλου απροόπτου- ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΠΑΣΟΚ το 2010, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος θα υποστηριχθεί και από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Κρήτης: Δύο είναι το ονόματα που συζητιούνται. Του βουλευτή Χανίων και υπευθύνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, και του βουλευτή Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη (ο οποίος διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου από το 2006 έως το 2010).

Νοτίου Αιγαίου: Εφόσον ο υποψήφιος προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο όνομα είναι αυτό του βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο στη λογική της διεύρυνσης «παίζουν» τα ονόματα του δημάρχου Λειψών Μπενέτου Σπύρου (ως κοινού υποψηφίου με τους ΑΝ.ΕΛ.), ενώ η υποψηφιότητα του Κ. Σκανδαλίδη που ακούστηκε κάποια στιγμή διαψεύστηκε με οργή από την Τοπική Οργάνωση Δωδεκανήσου.

Πελοποννήσου: Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος (είναι και περιφερειακός σύμβουλος) και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ή ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. Τρίπολης Τάσος Παπαζαχαρίας, ο οποίος όμως μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, εφόσον προκριθεί η λύση της διεύρυνσης, να είναι υποψήφιος άλλο πρόσωπο-έκπληξη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στερεάς Ελλάδας: Συζητείται το όνομα του βουλευτή Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου.

ΔΗΜΟΙ

Αθηναίων: Η Κουμουνδούρου φαίνεται πως θα ήθελε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος όμως δεν δείχνει να ενδιαφέρεται. Σε κάθε περίπτωση, τη βολιδοσκόπηση θα κάνει προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας. Υπάρχουν και εισηγήσεις για πρόσωπα όπως ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ρ/σ «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, και ο Γιώργος Κιμούλης.

Θεσσαλονίκης: Αρης Καζάκος και Τάσος Κουράκης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικρατέστεροι για την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος είναι καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ και ο δεύτερος βουλευτής αλλά και καθηγητής Ιατρικής, επίσης στο ΑΠΘ. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να δώσει τη μάχη ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος, που έχει προσωπικές σχέσεις με τον Αλ. Τσίπρα, αλλά δεν φαίνεται ότι γέρνει προς τα εκεί η πλάστιγγα.

Αγίας Βαρβάρας: Ο υποψήφιος του 2010 Γιώργος Γιωργιαννάκης. Παίζει και το όνομα του νυν δημάρχου Γιώργου Καπλάνη, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αγίας Παρασκευής: Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Νίκη για την Αγία Παρασκευή», Γιάννης Σταθόπουλος, που το 2010 είχε πάρει 25,02% και είχε μείνει για 152 ψήφους εκτός β’ γύρου.

Αγίου Δημητρίου: Ο υποψήφιος του 2010, Θανάσης Βάσιος.

Αγίων Αναργύρων-Καματερού: Ο υποψήφιος του 2010 Παναγιώτης Τερζόγλου, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να στηριχθεί και ο νυν δήμαρχος Νίκος Σαράντης, για τον οποίο όμως αντιδρά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Αιγάλεω: Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ», Δημήτρης Μπίρμπας.

Αλίμου: Ο Δημήτρης Κλαυδιανός, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ανω-κάτω Καλαμάκι», που ήταν υποψήφιος και το 2010.

Αμαρουσίου: Ο υποψήφιος του 2010, Λευτέρης Μαγιάκης.

Αχαρνών: Η υποψήφια του 2010, Πετρούλα Σεπετά.

Βριλησσίων: Ο Γιάννης Τσούτσιας, που το 2010 ως ανεξάρτητος είχε πάρει 13,91%.

Βύρωνα: Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Στάση Βύρωνα», Ακης Κατωπόδης, που είχε στηριχθεί και το 2010.

Γαλατσίου: Η υποψήφια του 2010, Ελένη Αυλωνίτου.

Γλυφάδας: Ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ταστάνης.

Διονύσου: Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Σπηλιώτης.

Ελληνικού-Αργυρούπολης: Αν και πληροφορίες έλεγαν ότι ίσως να μην είναι ξανά υποψήφιος, το όνομα του Χρήστου Κορτζίδη συνεχίζει να είναι το μοναδικό στη λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζωγράφου: Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την πόλη μας», Τίνα Καφατσάκη, που είχε στηριχθεί και το 2010.

Ηλιούπολης: Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, ανθρώπινη πόλη», Χρήστος Κοκοτίνης. Συζητείται πάντως ακόμη και η στήριξη του νυν δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου.

Ιλίου: Ο Πάνος Κουτσιανάς, που ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος το 2010.

Καισαριανής: Ο 35χρονος Γιώργος Κοντόσταβλος.

Καλλιθέας: Ο υποψήφιος του 2010 Παναγιώτης Μακρίδης, αν και ο ίδιος δεν θέλει να ξανακατέβει.

Κηφισιάς: Ο Παναγιώτης Κανακάκης, που είχε κατέβει ως ανεξάρτητος το 2010.

Κορυδαλλού: Η υποψήφια του 2010 Καίτη Κυλάκου.

Λυκόβρυσης-Πεύκης: Δεν έχει βρεθεί ακόμη αντικαταστάτης του νυν δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού, που αποχωρεί.

Μεταμόρφωσης: Ο εκδότης Βασίλης Καραβάκος.

Μοσχάτου-Ταύρου: Ο υποψήφιος του 2010 Γρηγόρης Σωπάκης, ο οποίος είναι συνεργάτης της Σοφίας Σακοράφα, ή ο αντάρτης του ΠΑΣΟΚ το 2010, Αρης Κρεμμύδας.

Νέας Σμύρνης: Ο υποψήφιος του 2010, Παναγιώτης Πάντος.

Νέας Ιωνίας: Ο νυν δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης.

Νίκαιας-Ρέντη: Ο υποψήφιος του 2010 Κώστας Παπαδόπουλος ή ο, προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ., νυν δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, για τον οποίο ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παπάγου-Χολαργού: Ο υποψήφιος του 2010, νυν δημοτικός σύμβουλος Περικλής Ζήκας.

Πειραιά: Ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος όμως δεν θέλει.

Πεντέλης: Ο υποψήφιος του 2010, Αντώνης Φειδοπιάστης.

Περιστερίου: Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Καρίντζης.

Πετρούπολης: Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση Πετρούπολης», Στέφανος Βλάχος, τον οποίο ωστόσο δεν θέλει η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σακούτης.

Σαρωνικού: Ο νυν δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου αποχωρεί για να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης του.

Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Η Τοπική Οργάνωση έχει προτείνει το φιλόλογο Αρη Βασιλόπουλο. Ωστόσο παίζει και το όνομα του ιδιοκτήτη της εταιρίας δημοσκοπήσεων Pulse, Γιώργου Αράπογλου.

Φιλοθέης-Ψυχικού: Η δημοτική σύμβουλος Νάντια Σουμπασάκη- Παπαδημούλη, σύζυγος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Φυλής: Ο Σάββας Σάββας που ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος το 2010, αν και υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαϊδαρίου: Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» Θοδωρής Σπηλιόπουλος.

(Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

Keywords
Τυχαία Θέματα