Ο ΣΥΡΙΖΑ προσεύχεται για έξτρα Μνημόνιο…

09:01 5/1/2014 - Πηγή: Antinews

Βαρύ κλίμα δημιουργούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις του 2014, καθώς, ενόσω η χώρα ετοιμάζεται να φτάσει στο τέλος του δικού της γολγοθά, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα της.

Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι αναλυτές -εκτός, φυσικά, από τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν κάθε λόγο να το λένε- υποστηρίζουν ότι έρχεται η ώρα που η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το Μνημόνιο,

στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν αυτή την προοπτική ως ένα εμπόδιο στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Στην περίπτωση αυτή, εάν η Ελλάδα βγει οργανωμένα στις αγορές, ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος της και αρχίζει να ανακτά την ανεξαρτησία της, τότε θα δημιουργηθούν νέα πολιτικά δεδομένα και οι συσχετισμοί θα αλλάξουν υπέρ των συγκυβερνώντων κομμάτων – ή, τουλάχιστον, υπέρ της Ν.Δ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν αυτές τις -πιθανότατες- εκτιμήσεις και για το λόγο αυτό, το ένα μετά το άλλο, τα στελέχη του κόμματος προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο δάνειο. Αυτό επαναλαμβάνουν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας, μάλιστα, ότι το νέο δάνειο θα φέρει νέο Μνημόνιο με βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα.

Άλλα δημοσίως…

Ωστόσο, άλλα λένε δημοσίως τα κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα ιδιωτικώς. «Το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει ή όχι νέο Μνημόνιο, αλλά αν θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική», παραδέχεται, μιλώντας στον «ΤτΚ», κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί η Ελλάδα νέο δάνειο και, άρα, νέο Μνημόνιο.

Ενα τέτοιο σενάριο, πάντως, θα μετατρέψει την πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σε μαραθώνιο διαρκείας, μετατρέποντας τους προσεχείς μήνες σε εφιάλτη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό διότι, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν τους φόβους τους για ενδεχόμενο «ξεφούσκωμα» των ποσοστών τους, σε περίπτωση που η χώρα σταθεροποιηθεί και αρχίσει να βγαίνει από το φαύλο κύκλο της κρίσης.

Σαν να μην έφταναν αυτά, σε μια συγκυρία που ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν προκειμένου να οικοδομήσει ένα στοιχειώδες διεθνές προφίλ, οι διεθνείς μετοχές του αντιπάλου του, δηλαδή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα βρίσκονται στα ύψη, καθώς εδώ και μερικά 24ωρα ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου είναι εκείνος που προεδρεύει στην Ε.Ε.

Εφιάλτης η σταθεροποίηση

Τούτων δοθέντων, δεν είναι διόλου περίεργο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του αντιδρούν όταν διατυπώνεται επισήμως η εκτίμηση ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται. Δεν είναι τυχαία τα μηνύματα δυσφορίας που έστειλε η Κουμουνδούρου προς τον Κάρολο Παπούλια, επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευθυγραμμίστηκε, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως διαφαίνεται η θετική προοπτική να τελειώσει «η εποχή της τρόικας όπως την ξέρουμε».

Στον ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσαν» με αυτή τη φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξ ου και μία ημέρα αργότερα, με αφορμή τα όσα είπε ο Κ. Παπούλιας κατά της διαφθοράς, άφησαν υπονοούμενα εναντίον του κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης.

Νέο συνέδριο ζητούν οι λαφαζανικοί

ΟΤΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούνται για τις απόψεις υπέρ της δραχμής που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, επικαλούνται το ιδρυτικό συνέδριο της Κουμουνδούρου και δηλώνουν ότι «αυτό το θέμα έχει λυθεί στο συνέδριο».

Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν σκοπεύει, όπως όλα δείχνουν, να οδεύσει στις επόμενες εθνικές εκλογές -οποτεδήποτε κι αν γίνουν- με τις ίδιες… συνεδριακές θέσεις. Αντιθέτως, η εσωκομματική αντιπολίτευση ήδη πιέζει την ηγεσία του κόμματος για διεξαγωγή νέου συνεδρίου, προκειμένου να δοθεί άλλη μία… εσωτερική μάχη επί του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή».

«Τις αποφάσεις θα τις λάβουν τα κεντρικά όργανα του κόμματος, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε και έκτακτες συνεδριακές διαδικασίες, όπως κάνουμε συνήθως όταν πηγαίνουμε σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις», τόνισε προχθές στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα ότι η απάντηση στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» δεν έχει δοθεί ακόμη οριστικά…

(Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

Keywords
Τυχαία Θέματα