Η φτώχεια κάνει τους ανθρώπους ρατσιστές

Οι άνθρωποι άθελά τους κάνουν περισσότερες φυλετικές διακρίσεις και είναι λιγότερο γενναιόδωροι προς εκείνους με διαφορετικό χρώμα δέρματος όταν αισθάνονται ότι πιέζονται οικονομικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δείχνει πώς ο ρατσισμός ευδοκιμεί σε μια οικονομική ύφεση.

Μια σειρά από ψυχολογικά τεστ αποκάλυψε τις βαθιές προκαταλήψεις των λευκών ανθρώπων προς τους μαύρους όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις και οι οποίες προκύπτουν από κάποια οικονομική ύφεση, όπως η παγκόσμια κρίση του 2008. Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι,

οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κρίνουν κάποιους μιγάδες ως «μαύρους».

Προηγούμενη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσο πιο μαύρο κρίνεται ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκλειστεί κοινωνικά, να τον πυροβολήσουν ενώ είναι άοπλος σε δοκιμές εκπαίδευσης της αστυνομίας, ή να καταδικαστεί σε θάνατο μετά από μια καταδικαστική απόφαση.

Τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι τα φυλετικά στερεότυπα και οι διακρίσεις σε καιρούς ύφεσης δεν έχουν σχέση μόνο με τον θεσμικό ρατσισμό, αλλά και με ένα ψυχολογικό πλαίσιο του μυαλού, υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, οι φυλετικές μειονότητες πλήττονται περισσότερο. Αν και οι υπάρχουσες εξηγήσεις για το σκοπό αυτό δίνουν έμφαση στις θεσμικές αιτίες, τα πρόσφατα ψυχολογικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ένδεια μπορεί επίσης να αλλάξει τις αντιλήψεις για τη φυλή με τρόπους που επιδεινώνουν τις διακρίσεις », σύμφωνα με τους Amy Krosch και David Amodio του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Δοκιμάσαμε την υπόθεση ότι η έλλειψη οικονομικών πόρων κάνει τους πολιτικούς να εκλαμβάνουν τους Αφροαμερικανούς ως «πιο μαύρους» και ότι αυτή η οπτική παραμόρφωση προκαλεί ανισότητες στην κατανομή των πόρων», γράφουν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.Η μελέτη περιελάμβανε μια σειρά δοκιμών.

Η πρώτη διερεύνησε πώς οι μη-μαύροι εθελοντές κρίνουν τη φυλή ενός ατόμου βασισμένοι σε 110 πρόσωπα διαφορετικών αποχρώσεων, από 100 τοις εκατό λευκό έως 100 τοις εκατό μαύρο. Εκείνοι που πίστευαν ότι οι λευκοί και οι μαύροι άνθρωποι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για τους πόρους – κάτι που κρίθηκε από ερωτηματολόγια - είχαν περισσότερες πιθανότητες να κατηγοριοποιήσουν τους μιγάδες ως «μαύρους», σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έβλεπαν ανταγωνισμό μεταξύ των φυλών.

Η ίδια δοκιμή έγινε όταν οι εθελοντές εκτέθηκαν σε «υποσυνείδητα» μηνύματα με τη μορφή λέξεων-κλειδιών που έβγαιναν σε μια οθόνη για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όταν χρησιμοποιήθηκαν λέξεις που έδειχναν έλλειψη πόρων, οι εθελοντές μείωναν το όριο όσον αφορά τον προσδιορισμό των μιγάδων ως μαύρους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Μια περαιτέρω δοκιμή έδειξε ότι οι μη-μαύροι εθελοντές είχαν περισσότερες πιθανότητες να κρίνουν ένα πρόσωπο ως «μαύρο» όταν αισθάνονταν ότι αδικούνταν από ένα υποθετικό όργανο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όσο πιο μαύρο γίνεται αντιληπτό το χρώμα του δέρματος ενός ατόμου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει διακρίσεις. «Είναι γνωστό ότι οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες μεταξύ των λευκών Αμερικανών και των φυλετικών μειονοτήτων επεκτείνονται δραματικά υπό συνθήκες οικονομικής στενότητας» είπε ο καθηγητής Amodio, βασικός συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η φτώχεια αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται οπτικά την φυλή ενός άλλου ατόμου και ότι αυτή η αντιληπτική στρέβλωση μπορεί να συμβάλει σε ανισότητες», είπε.

Οι φυλετικές ανισότητες του πλούτου των νοικοκυριών είναι γνωστό ότι αυξάνονται σημαντικά μεταξύ των λευκών Αμερικανών και Αφροαμερικανών κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και αυτό έχει εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον θεσμικό ρατσισμό, αλλά τα τελευταία ευρήματα υποδεικνύουν μια υποσυνείδητη μορφή φυλετικής προκατάληψης, δήλωσε η Krosch. «Τα ευρήματα της μελέτης φανερώνουν μια νέα πρόκληση για τη μείωση των διακρίσεων, δεδομένου ότι οι αντιληπτικές επιδράσεις φαίνεται να λειτουργούν χωρίς επίγνωση του ατόμου. Οι άνθρωποι συνήθως υποθέτουν ότι αυτό που βλέπουν είναι μια ακριβής αναπαράσταση του κόσμου, έτσι ώστε όταν η αρχική τους αντίληψη για τη φυλή στην πραγματικότητα διαστρεβλώνεται από οικονομικούς παράγοντες, οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν το ενδεχόμενο μεροληψίας», είπε.

http://www.independent.co.uk/news/science/financial-hardship-can-make-people-more-racist-scientists-claim-9516092.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα