Μαύρο δώρο στη νέα κυβέρνηση έκανε το ΔΝΤ

Σήμα για τη σταδιακή μείωση των φόρων χωρίς να απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι έδωσε ο Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη από την Ουάσιγκτον σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα.

«Αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές, ασφαλώς και συμφωνώ ότι οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί και είναι κάτι που συζητάμε εδώ και καιρό. Επομένως, είναι κάτι που θα

το υποστήριζα σθεναρά αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» τόνισε για πρώτη φορά ο κ. Τόμσεν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Κατά τα άλλα «σοκ και δέος» χαρακτηρίζεται η έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και δικαιολογείται η αναβολή της δημοσιοποίησης πριν λίγες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο δεν φημίζεται για τις σωστές προβλέψεις του, η έκθεση έρχεται ως «μαύρο δώρο» στην κυβέρνηση που ορκίστηκε πριν μερικές ώρες. Και ειδικά στον Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος καλείται να λύσει πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Το βασικότερο θέμα που θέτει το ΔΝΤ και προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση είναι αυτό της αλλαγής πολιτικής και της στροφής προς την άρση των αδικιών. Το Ταμείο λέει ουσιαστικά ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε πολιτικές με κοινωνικά μερίσματα, επομένως όσοι μιλούν στην Ελλάδα για κοινωνική πολιτική είναι εκτός πραγματικότητας κατά τη γνώμη του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι προσωρινό και μη επαναλαμβανόμενο μέτρο.

Παράλληλα, το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια, βλέπει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015 και ζητά νέα μέτρα, αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο grexit όσο το θέμα του χρέους δεν βρίσκει λύση ενώ είναι επιφυλακτικό ακόμη και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Το Ταμείο διαπιστώνει «κόπωση» στην προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ μετά τον Μάιο του 2015.

«Η κόπωση προσαρμογής είναι πλέον προφανής και τα 'κοινωνικά μερίσματα' και το 'όχι νέα μέτρα' που υπόσχονται οι πολιτικοί ηγέτες υποδηλώνουν ότι η πολιτική δέσμευση στην (εφαρμοζόμενη)

στρατηγική χρέους θα δοκιμαστεί σκληρά στο μέλλον» αναφέρει η έκθεση.

Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ο μόνος τρόπος για να πετύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που απαιτούνται για τη μείωση του χρέους, είναι μία ριζική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, παρατηρεί το ΔΝΤ.

Στο επίκεντρο της νέας επιθεώρησης της τρόικας που αρχίζει τον Ιούλιο θα είναι η άρση των περιορισμών στις μαζικές απολύσεις, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας και να ευνοηθούν οι επενδύσεις.

«Είναι καθοριστικής σημασίας στο πλαίσιο της επόμενης επισκόπησης να εκλείψουν οι περιορισμοί στις μαζικές απολύσεις», αναφέρει το Ταμείο, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα υστερεί σε αυτό το πεδίο απέναντι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και χαρακτηρίζει καίριας σημασίας την βοήθεια της ΕΕ για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

«Με το χρέος να προβλέπεται ότι θα υπερβεί το στόχο…είναι ζωτικής σημασίας, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με την συμφωνηθείσα στρατηγική για το χρέος και να είναι έτοιμοι να παρέχουν πρόσθετη ελάφρυνση ώστε να διατηρηθεί το χρέος σε (βιώσιμη) οδό».

Το ΔΝΤ εκτιμά το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, που θα ανοίξει μετά το Μάιο του 2015, στα 12,6 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνει τα νέα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους που αναμένεται να λάβει η ευρωζώνη αργότερα φέτος.

«Αισιόδοξη» χαρακτήρισαν τα στελέχη του Ταμείου την παραδοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται μόλις στα 6,4 δισ. ευρώ.

«Οι στόχοι της ΤτΕ για τα επιπλέον κεφάλαια αντανακλούν αισιόδοξες παραδοχές για την ικανότητα των τραπεζών να λύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω (οργανικής) ανάπτυξης καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία», αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ εκφράζει, μάλιστα την ανησυχία ότι οι τράπεζες θα συνεχίζουν να μειώνουν τη χρηματοδότησή τους προς την οικονομία και θα επιχειρήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους εις βάρος των πελατών τους, επιβάλλοντάς τους καταχρηστικές προσόδους, όπως υπερβολικά επιτόκια (spreads) και προμήθειες.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος (των μη εξυπηρετούμενων δανείων) ίσως αποτελέσει μία πρώιμη δοκιμή του νέου (Ευρωπαϊκού) Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)», αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ άλλων, καταγράφει:

* Χρηματοδοτικό κενό 12,6% το 2015 (από το οποίο τα 6,7 δισ. ευρώ είναι η μη προσδιορισμένη επίσημη χρηματοδότηση ή η πρόσβαση στις αγορές). Εκτιμά ότι θα αρχίσει να φαίνεται από τον Μάιο του 2015.

* Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017.

* Διατυπώνονται φόβοι και αιχμές για πολιτικές πιέσεις χαλάρωσης.

* Εκτιμάται πιστωτική επέκταση μόνο από το 2016 και μετά (3,6%).

* Προαναγγέλλει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και μεγάλες ανατροπές προς το χειρότερο στα εργασιακά θέματα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει για την έκθεση του ΔΝΤ:

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3.5 δισ. €, επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η έκθεση επίσης συμπεριλαμβάνει τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου με τις δεσμεύσεις τις χώρας, με ειδική έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βοηθήσουν την εξάλειψη της ανεργίας.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:

Το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και αύξηση της απασχόλησης.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδος στις αγορές, και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκ. € για το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Από 1 Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3.9 μονάδες και ότι τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση

Οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοση τους και όπως αναφέρεται ρητά, αν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει την μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.

Θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο για να εντοπιστούν πιθανές στρεβλώσεις ή αδικίες που θα αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο – πχ η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ευθυγράμμιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων σε Ευρωπαϊκά επίπεδα

Θα εξεταστούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε νέους κλάδους (όχι εκείνους που έχουν ήδη αξιολογηθεί όπως το ψωμί και το γάλα) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16. Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση. Αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα