ΔΕΘ: Επιστροφή στον τόπο του Εγκλήματος

18:50 4/9/2015 - Πηγή: Antinews

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για πολλούς λόγους. Όμορφες κοπέλες, εξαιρετικές μπουγάτσες, ο αέρας του Θερμαϊκού. Είναι όμως και η πόλη που έχουν αποτυπωθεί τα μεγαλύτερα ψέματα της Μεταπολίτευσης. Από το “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” του Αλέξη Τσίπρα.

Από τον... ιστορικό περασμένο Σεπτέμβριο πέρασε

ακριβώς ένας χρόνος. Το πως πέρασε αυτός ο χρόνος, δεν χρειάζεται να το περιγράψουμε. Είναι γνωστό σε όλους, μέσα από τα capital controls, το πάγωμα του ΕΣΠΑ, την υπογραφή του Μνημόνιου.

Είμαστε λοιπόν, ένα χρόνο μετά. Ο Σεπτέμβριος μπήκε και βρήκε την χώρα σε προεκλογικό πυρετό. Οι βουλευτές γύρισαν από τις διακοπές τους και προτού προλάβει ακόμα να φύγει η αλμύρα από πάνω τους, άρχισαν να αναδιοργανώνουν τα γραφεία τους για τον εκλογικό πόλεμο.

Μετά από εφτά μήνες πλήρους ακυβερνησίας, ολονύχτιες παρωδίες στη Βουλή με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και σκηνοθέτη την Πρόεδρο της Βουλής,, αμέτρητα πήγαινε έλα στις Βρυξέλλες, δεκάδες ώρες χαμένες στις συσκέψεις, εκατέρωθεν εκβιασμούς για Grexit, ένα δημοψήφισμα που δεν μας οδήγησε πουθενά και ένα νέο μνημόνιο. Το αποτέλεσμα; Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κοιτώντας κανείς πίσω, περίπου ένα χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 2014 στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας βροντοφώναξε πως «δε μοιράζει υποσχέσεις, αναλαμβάνει δεσμεύσεις». Σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος, στη θέση της κυβέρνησης τα λόγια και οι υποσχέσεις που τότε ακούστηκαν και χειροκροτήθηκαν, δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα της επτάμηνης πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του.

Το γνωστό, πλέον, σε όλους «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ήταν η βάση του οβελίσκου της πολιτικής και ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα. Της ρητορικής που ο ίδιος και το επιτελείο του χρησιμοποίησαν για να τάξουν λαγούς με πετραχήλια και να δώσουν ψεύτικες ελπίδες στον ελληνικό λαό.

Σκίσιμο του μνημονίου, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, παροχή 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι μόνο μερικές από τις υποσχέσεις του τιμοκαταλόγου του προγράμματος Θεσσαλονίκης. Ο λογαριασμός; Συνέχιση ΕΝΦΙΑ για άλλα δυο χρόνια, αύξηση των ανέργων κατά 20.000 λόγω capital controls, κλείσιμο τραπεζών, μείωση συντάξεων και κατώτατων μισθών σε 392 και 586 ευρώ αντίστοιχα και φυσικά ένα τρίτο μνημόνιο ύψους 86 δις.

Βλέποντας και παρατηρώντας κανείς τις εξελίξεις και συγκρίνοντάς τες με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, εύλογα του δημιουργείται ένα μείγμα απορίας, θυμού και απογοήτευσης. Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόστηκε. . Όμως ποιοι ήταν οι λόγοι που το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης από θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας; Ήταν απλά άγνοια πραγματικότητας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ή ένα τρικ λαϊκισμού, μια προσπάθεια να εξαπατήσουν την ελληνική κοινωνία;

Η απάντηση είναι πλέον πασιφανής. Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση οι βασικοί πυλώνες που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ρητορική του και εξασφάλισε τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν ένα προεκλογικό επιχείρημα βασισμένο στους κανόνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, το οποίο πέτυχε προσωρινά.

Όμως αυτό που δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι «οβελίσκοι» κάποια στιγμή καταρρέουν και τις κυβερνήσεις τις ρίχνει η πραγματικότητα.

Και τώρα, ήρθε η στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος. Ομολογουμένως θέλει αρκετό θράσος που το κάνει, αλλά που να βρεθεί ντροπή.

Ετοιμάζεται να σταθεί στην ίδια θέση και φορώντας το κουστούμι του ταλαιπωρημένου από την διαπραγμάτευση να ξεστομίσει πως

«το νέο είναι εδώ για να κερδίσει το αύριο». Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να μαντέψουμε τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας. Είμαστε σίγουροι πως όλο και κάποια λογοτεχνική σούπα θα έχει μαγειρέψει, προσπαθώντας να πείσει πως αυτή τη φορά δε θα έχει μέσα “επικίνδυνα συντηρητικά”. Πως δεν έβαλε ενέχυρο όλη τη δημόσια περιουσία, μέσω του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, πως δεν ψήφισε Μνημόνιο το οποίο λειτουργεί υπό την έγκριση της Τρόικας, πως δεν έφερε Μνημόνιο που καθιστά “μπανανία” την Ελλάδα.

“Είμαστε το καινούργιο και είναι το παλιό. Είμαστε το επαναστατικό και είναι το οπισθοδρομικό”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας συνέντευξη χθες στον Κουρή, τον βασικό υποστηρικτή του μαζί με την Αυγή.

Το να προσποιείσαι τον ταλαιπωρημένο, το να θες να πείσεις πως πέτυχες, άλλοτε φανατικά και άλλοτε χαριτωμένα, σε έναν ζαλισμένο λαό όπως ο ελληνικός, είναι πιασάρικο μεν και δίνει πολλά likes στο fb, αλλά αναπόφευκτα θα σε εκθέσει πάρα πολύ άσχημα...

Και τότε... γελοιότητας εγκώμιο.

Vanzetti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα