Reuters: Η «χαμένη γενιά του ΣΥΡΙΖΑ»

18:21 4/9/2015 - Πηγή: Antinews

Η νέοι, αυτοί που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αισθάνονται απογοητευμένοι και τον εγκαταλείπουν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

«Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο διαιρεμένη από την κατεύθυνση που τράβηξε το αριστερό κόμμα, που όταν προγραμματίστηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της στο τέλος του Αυγούστου, τελικά αναβλήθηκε. Τα περισσότερα

από τα 71 μέλη της ήταν έτοιμα να παραιτηθούν. Το περιστατικό δείχνει την απογοήτευση που αισθάνονται οι εικοσάρηδες υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην κομμουνιστή ακτιβιστή φοιτητή που κάποτε θεωρούσαν δικό τους» γράφει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, μέσα σε επτά μήνες ως πρωθυπουργός πήρε πίσω όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του να σταματήσει τη λιτότητα, κάτι το οποίο είχε άμεση επίδραση στη νεολαία του κόμματος. «Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν τελειωμένη. Ελάχιστοι έχουν μείνει πίσω», είπε ένα από τα μέλη που αποχώρησαν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονη άνοδο της Νέας Δημοκρατίας. Η υποστήριξη των ψηφοφόρων που βρίσκονται μεταξύ 18-44 ετών, που κάποτε αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά του κόμματος, έχει βυθιστεί. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, αυτή τη στιγμή το κόμμα που έχει μεγαλύτερη επίδραση στις ηλικίες 18-24 είναι η Χρυσή Αυγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατρακυλήσει στην τέταρτη θέση.

Αυτό που θα κρίνει τις εκλογές είναι τι θα κάνουν οι πρώην, πλέον, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το άρθρο. Κατά τον Θωμά Γεράκη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, «αυτές οι εκλογές ξεκίνησαν ως μια εύκολη υπόθεση για τον Τσίπρα και τείνουν να γίνουν μια εξαιρετική μπερδεμένη υπόθεση. Το κλειδί σε αυτή τη μάχη είναι τι θα κάνουν οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταφέρει να τους ξανακερδίσει;».

Το βασικά μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για χρεοκοπία του κόμματος, ενώ επισήμαναν ότι δεν θα τον στηρίξουν στην προεκλογική εκστρατεία του. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή όταν μιλάμε για ένα κόμμα που τον Ιανουάριο υποσχέθηκε περισσότερες δουλειές και πολιτικές που θα σταματήσουν τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, η νεολαία του κόμματος μετείχε ενεργά, διοργανώνοντας ομιλίες, φεστιβάλ και δίνοντας χρώμα στη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην εξουσία.

Στη συνέχεια όμως, ο 40χρονος Τσίπρας, ο πιο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο οποίος «έφερε έναν φρέσκο αέρα απέναντι στα πολιτικά τζάκια που κυριαρχούσαν», πήρε μέρος σε μια μακρά διαμάχη με τους πιστωτές της Ελλάδας και τελικά υποτάχθηκε στις απαιτήσεις τους. Οι τράπεζες έκλεισαν και η οικονομία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Αυτή τη στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες, πολλοί είναι θυμωμένοι και είτε θα ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα είτε θα απέχουν. Οι νέοι είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, καθώς περισσότεροι από τους μισούς 20άρηδες βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας. Πολλοί ζουν από τα χρήματα που τους δίνουν οι γονείς τους, ή αποφασίζουν να μεταναστεύσουν, τονίζει το δημοσίευμα. «Δεν το πάλεψε όσο έπρεπε. Είχε την ευκαιρία και την έχασε. Εάν είχε κάνει έστω ένα μέρος από αυτά που υποσχέθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μείνει στην εξουσία για πάρα πολύ καιρό» λέει ο 22χρονος φοιτητής Γιάννης Αγγελίδης, που ψήφισε τον Τσίπρα στις προηγούμενες εκλογές. Οι εσωτερικές αναταράξεις στη νεολαία του κόμματος άρχισαν να διαφαίνονται αμέσως μετά το δημοψήφισμα, σημειώνεται. Τότε φάνηκαν τα πρώτα σημάδια υπαναχώρησης της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.Η κορυφή του παγόβουνου ήταν η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha τον περασμένο Αύγουστο, στην οποία παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχασε αυτή τη γενιά λόγω των Μνημονίων.

Κατά τους δημοσκόπους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη χρόνο μπροστά του για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Όπως σημειώνουν, οι περισσότεροι από τους μισούς αναποφάσιστους, ειδικά οι γυναίκες, είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB σημειώνει: «Οι άνθρωποι που ήταν ακραιφνείς ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματισμένοι». Αυτή τη στιγμή, όλα τα αντίπαλα κόμματα προσπαθούν να προσεγγίσουν τους νέους ψηφοφόρους. Η 24χρονη φοιτήτρια Νομικής και πρώην ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ Νεφέλη Τσικρικά λέει: «Είμαστε απογοητευμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Τον υποστήριζα, αλλά δεν είμαι περήφανη γι' αυτό. Από την άλλη, φτάνεις σε ένα αδιέξοδο, καθώς δεν ξέρεις τι να ψηφίσεις. Είναι καμιά κυβέρνηση ελεύθερη να κυβερνήσει ή είναι δεσμευμένες στις απαιτήσεις των δανειστών;».

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα