Μπορεί να γίνει το Μεταναστευτικό μεγαλύτερη απειλή και από την οικονομική κρίση ή μας φλομώνουν με παραμύθια;

18:21 4/9/2015 - Πηγή: Antinews

Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Μπορεί η Ευρώπη να έχει σοβαρότατες ευθύνες για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες εικόνες, είτε των πνιγμένων παιδιών, είτε των ξυλοδαρμών Σκοπιανών και Ούγγρων αστυνομικών σε μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά εκείνοι που πράγματι έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, είναι οι ηγεσίες των αραβικών χωρών και της Τουρκίας που επιτρέπουν το λουτρό αίματος είτε στα «αδέρφια» τους, τους Άραβες στη Συρία, το Ιράκ, κ.ο.κ., είτε στα σύνορά τους, όπως η Τουρκία. Οι αραβικές χώρες, μάλιστα, ούτε μετανάστες και πρόσφυγες παίρνουν, αλλά, ειδικά οι ηγεσίες των μοναρχιών

του Κόλπου ευθύνονται και επειδή έριξαν λάδι στη φωτιά των εμφυλίων στη Μ. Ανατολή και έθρεψαν το φίδι του τζιχαντισμού. Τεράστιες ευθύνες επίσης έχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν εννοούν να παρέμβουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που στη Συρία διαρκεί πέντε ολόκληρα χρόνια, άφησαν να «καρπίσει» το φρούτο των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, και συνεχίζουν την πολιτική της επαναχάραξης των συνόρων στη Μέση Ανατολή. Κοντολογίς, όσο δεν σταματάει ο πόλεμος εκεί, τόσο θα πρέπει να περιμένουμε νέες καραβιές προσφύγων και μεταναστών.

Στα καθ’ ημάς. Για την Ελλάδα, το Μεταναστευτικό μπορεί, πράγματι, να μετατραπεί σε ίσης σημασίας πρόβλημα με την οικονομική κρίση. Αυτό στην περίπτωση που οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες είναι οι κύριοι προορισμοί των μεταναστών και προσφύγων, κλείσουν τις πόρτες τους. Τότε, οι τελευταίοι θα εγκλωβιστούν στις χώρες εισόδου, που στην προκειμένη, η κυριότερη είναι η Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία εκτιμάται ότι περιμένουν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία (Άραβες και Κούρδοι) ενώ μεγάλος αριθμός υπάρχει στον Λίβανο και στην Ιορδανία.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία των διεθνών Οργανισμών, θα δει ότι οι Σύροι πρόσφυγες αποτελούν αυτή τη στιγμή το 55%-65% όσων περνούν στην Ελλάδα-Ευρώπη. Οι υπόλοιποι είναι από το Αφγανιστάν, το Βόρειο Ιράκ και κάποιες αφρικανικές χώρες. Μάλιστα, προ 2-3 μηνών, ένας μεγάλος αριθμός που έφτανε στην Ελλάδα, προερχόταν από αφρικανικές χώρες. Αντίθετα με την Ελλάδα, στην Ιταλία κατευθύνονται περισσότεροι από την Αφρική. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι στους μετανάστες που περνούν από τον «βαλκανικό δρόμο» (Ελλάδα – Σκόπια – Σερβία – Ουγγαρία), υπάρχει μεγάλος αριθμός Κοσσοβάρων Αλβανών και Αλβανοί. Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί δεν είναι πρόσφυγες πολέμου, αλλά και οικονομικοί μετανάστες.

Μπροστά στις εικόνες φρίκης, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να πνίγονται, Μέρκελ και Ολλάντ ανακοίνωσαν την μονομερή άρση των συμφωνιών «Δουβλίνο» (επαναπροώθηση στις χώρες εισόδου όσων δεν είναι πρόσφυγες). Εάν στη συνέχεια, όμως, αποδειχτεί ότι κάποιοι δεν είναι «πρόσφυγες πολέμου», δεν θα πάρουν άσυλο, και θα πρέπει να γυρίσουν στις χώρες απ’ όπου μπήκαν. Άρα, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Κάτι που σημαίνει ότι, για μια ακόμη φορά, οι χώρες εισόδου θα πρέπει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους-παρατηρητές, απλά να δίνουν χρηματοδότηση (!). Γι’ αυτό, εξάλλου, προ εβδομάδων, στη συνάντησή της με τον Ολλάντ, φώναζε η Μέρκελ κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας ότι, ενώ είχαν ληφθεί αποφάσεις και έπρεπε οι δυο χώρες του Νότου να έχουν στήσει μέχρι τον Ιούνιο σειρά «κέντρων διαχωρισμού» (σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες), τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε.

Αυτό, εννοείται, είναι ευθύνη της υπουργού για θέματα Μετανάστευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ.Χριστοδουλοπούλου. Και, σίγουρα, αφού ήταν βέβαιον ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθούσε μεταναστευτικό τσουνάμι, θα έπρεπε να έχουν ενισχυθεί θεαματικά οι αντίστοιχες κρατικές δομές στα νησιά, ώστε να μην «στομώσει» το σύστημα. Μεταξύ μας, όμως, κανείς στο Νότο της Ευρώπης δεν το κάνει αυτό. Όλοι κάνουν τα πάντα ώστε να διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους μετανάστες, οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά να πάνε στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Αυτό έκανε, πολύ πριν την Ελλάδα, ο Ρέντσι στην Ιταλία, ο οποίος, ως γνωστόν, μήνες πριν, είχε πετάξει στα μούτρα των Ευρωπαίων «εταίρων» ότι αν δεν πάρουν μέτρα, θα αφήσει τους μετανάστες να πάνε όπου θέλουν. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό έκανε. Όπως αυτό κάνει και ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός.

Το μπαλάκι, τώρα, είναι καθαρά στη Γερμανία και τη Γαλλία, τους δυο βασικούς στυλοβάτες των απαράδεκτων –για τις χώρες εισόδου- συμφωνιών «Δουβλίνο». Και τα πράγματα θα γίνονται ολοένα δυσκολότερα με τη συγκέντρωση νέων μεταναστευτικών πληθυσμών εκεί. Διότι, μπορεί, ειδικά η Γερμανία, η οποία διαθέτει το πιο οργανωμένο σύστημα «διαχωρισμού» και «ασύλου» στην ΕΕ, να διαφημίζει τον «ανθρωπισμό» της και ότι είναι «ανοικτή» στους μετανάστες, αλλά η κ.Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι, όσο περισσότεροι μαζεύονται εκεί, τόσο περισσότερα χρήματα θα πρέπει να τους δίνει ως επιδόματα (374 ευρώ δίνει κατ’ άτομο η Γερμανία στους πρόσφυγες), και τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις θα συναντά από τον πληθυσμό, ειδικά στην «φτωχότερη», πρώην Ανατολική Γερμανία.

Υπό αυτή την έννοια, πράγματι το Μεταναστευτικό μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα, ενδεχομένως και μεγαλύτερο από την κρίση. Ειδικά σε χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ισχυρά ακροδεξιά κόμματα (Ουγγαρία). Πόσο μάλλον, αφού, παρά τις ενδείξεις που υπάρχουν, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μια κάποια διευθέτηση της μεσανατολικής κρίσης ίσως προτού αποχωρήσει ο Ομπάμα από την προεδρία του χρόνου, έχουν περάσει πέντε χρόνια πολέμου στη Συρία, και 12 χρόνια διάλυσης στο Ιράκ. Γεγονός που κουράζει αφάνταστα τον πληθυσμό των χωρών, κι εκεί που ήλπιζαν ότι θα τελειώσουν οι πόλεμοι και θα επιστρέψουν σπίτια τους, τώρα απογοητεύονται και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Στον καμβά αυτόν πρέπει να προστεθεί και η «επέλαση» του ISIS, που σίγουρα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά, οι πόλεμοι θα συνεχιστούν. Άρα, και τα μεταναστευτικά κύματα, τα οποία πάντως, αναμένεται κάπως να κοπάσουν από τη στιγμή που θα έλθει ο Χειμώνας και θα χειροτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο. Βέβαια, τότε, δεν αποκλείεται τα κύματα να στραφούν προς τον Έβρο.

Υποκρισία

Οι κινήσεις της ΕΕ, πάντως, είναι εν πολλοίς υποκριτικές. Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ τον Αύγουστο δεν έκανε τίποτα, προφανώς επειδή όλος ο πολιτικός και γραφειοκρατικός μηχανισμός της, καθώς και εκείνος των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών ήταν σε διακοπές (!), τώρα τον Σεπτέμβριο, αίφνης άπαντες «αφυπνίστηκαν» και κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων για το πρόβλημα. Αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Μετανάστευση στην ΕΕ, κ. Δ. Αβραμόπουλος, μόλις τώρα τον Σεπτέμβριο «ξύπνησε» και ήλθε στη χώρα του για να δει το πρόβλημα. Ας μην μας δουλεύουν λοιπόν. Ούτε και η Μέρκελ, η οποία διακηρύττει ότι θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής, αλλά η ημερομηνία της ούτε καν έχει καθοριστεί. Μόλις τώρα, την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιείται σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών. Τόσο γρήγορα αντέδρασε η Ευρώπη. Αυτά για να μην μας πουλάνε φούμαρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι κινήσεις της Τουρκίας, η οποία, για να απαλλαγεί από τα εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, κάνει τα πάντα για να διώξει από τη χώρα όσο γίνεται περισσότερους προς την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, εισέπραττε τεράστια χρηματικά ποσά για να «κρατάει» τους μετανάστες σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο έδαφός της.

Sukhoi

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα