Telegraph: Η απομονωμένη Ελλάδα στρέφεται προς Κίνα, Ρωσία και Ιράν

16:31 6/4/2015 - Πηγή: Antinews

Η Ελλάδα αναζητά συμμάχους στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν σε μια χρονική συγκυρία που δεν είναι καθόλου τυχαία, σημειώνει η Mehreen Khan, η οποία συνδέει την επίσπευση του ταξιδιού στη Μόσχα με την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. «Μετά από τις επανειλημμένες αποκρούσεις της Αθήνας

προς την ΕΕ να προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να λάβει οικονομική βοήθεια, η αριστερή κυβέρνηση εντείνει το φλερτ της με την τριανδρία προς χώρες-παρίες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν», αναφέρει.

Η Ρωσία

Η εφημερίδα τονίζει πως από την πρώτη στιγμή η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την συμπάθειά της προς το Κρεμλίνο, καταδικάζοντας τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ. Ωστόσο, «το φλερτ με το Κρεμλίνο έχει ενταθεί από τότε που οι δανειστές της Ελλάδας δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης στην πίεση που της ασκούν. Πριν από την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο εριστικός κ. Τσίπρας ζήτησε από την ΕΕ να σταματήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να ξεκινήσει διπλωματικές συζητήσεις μαζί της. Μάλιστα, μίλησε για ‘αδιέξοδη πολιτική’».

Και συνεχίζει: «Οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις εκτείνονται πέραν των ευρωπαϊκών απαγορεύσεων. Και αυτό διότι η εξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια είναι δεδομένη, ενώ οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται σχεδόν στα 10 δισ. το χρόνο». Επισημαίνεται επίσης και το πρόσφατο ταξίδι του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα. «Ο ετερόκλιτος συνασπισμός των Μαρξιστών, των Σοσιαλιστών και της εθνικιστικής δεξιάς υπό τους ΑΝΕΛ, παίζει καλά με αυτό το φλερτ. Ωστόσο, παρά το όποιο Plan B που περιλαμβάνει τη Ρωσία, ο Τσίπρας δεν φαίνεται να απλώνει το χέρι για βοήθεια», συμπληρώνει το άρθρο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ρωσία μπορεί να προσφέρει μικρά ποσά χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσει τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη» σημειώνει ο Simon Tilford, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. «Η οικονομία της Ρωσίας δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των Κάτω Χωρών» λέει, επισημαίνοντας την οικονομική αδυναμία του Πούτιν. Ο γαλλο-γερμανικός άξονας θέλει να υποβαθμίσει το ταξίδι στη Μόσχα, εντούτοις είναι φανερό πως οι πολιτικές σκοπιμότητες της επίσκεψης μπορεί να οδηγήσουν στη σκλήρυνση της στάσης των ευρωπαίων. «Η Ρωσία, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά και θα καταστήσει πιο δύσκολο το έργο εκείνων που θέλουν από τη Γερμανία να λειτουργήσει πιο διαλλακτικά προς την Ελλάδα. Η στρατηγική της Ελλάδας είναι αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει καμία σοβαρή εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης» συμπληρώνει ο Tilford.

Η Κίνα

Η εφημερίδα θεωρεί πως η επίθεση γοητείας προς το Πεκίνο μπορεί είναι πιο αποδοτική. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συγκεκριμένη βάση συζήτησης και ανάπτυξης σχέσεων: η παρουσία της Coscο από το 2009 και η επιθυμία της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο λιμάνι του Πειραιά. Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία Δραγασάκη στο Πεκίνο δείχνει πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τις προθέσεις της για το θέμα. Επιπλέον η κίνηση της Κίνας να ανταποκριθεί στην ελληνική πρόκληση και να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά T-bills δείχνει ότι υπάρχει καλή πίστη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακόμα και το Ιράν…

Ενώ η Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα, οι φήμες ότι η Αθήνα στρέφεται στις πιο απίθανες πηγές οργιάζουν. Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έψαξε να βρει χρήματα στην Τεχεράνη, ζητώντας της να αγοράσει κρατικά ομόλογα, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. «Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς βοήθεια από Κινέζους, Ιρανούς και Ρώσους για να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά σου, δεν στέλνεις μήνυμα στους εταίρους ότι είσαι, πραγματικά, μια σοβαρή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παρότι οι φήμες αυτές προς το παρόν παραμένουν ατεκμηρίωτες, η αναζήτηση εναλλακτικών ξένων αγοραστών μπορεί να συνεχιστεί, καταλήγει η εφημερίδα.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα