FT: Καλύτερα Τσίπρας και Πούτιν να μιλήσουν για τον καιρό…

16:31 6/4/2015 - Πηγή: Antinews

Την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα - Καμμένου στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζει ο Wolfgang Münchau στους Financial Times. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βρει σωτηρία στην Μόσχα και για αυτό καλύτερα θα είναι να μιλήσουν οι δύο ηγέτες

για τον καιρό και τα σπορ.

Όπως τονίζει το άρθρο, «την ώρα που οι επιλογές για την Ελλάδα λιγοστεύουν, ήρθε η ώρα να εξετάσει μια στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία ως μέρους του plan B; Και ενόψει μιας εξόδου από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να ζητήσει μια χρηματοδότηση για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Για αντάλλαγμα θα μπορούσε να θέσει βέτο για την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η Αθήνα θα μπορούσε επίσης να μποϊκοτάρει τον αγωγό που θα περάσει από την Αδριατική, μέσω του οποίου η ΕΕ ελπίζει να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο της Κασπίας, παρακάμπτοντας το ρωσικό έδαφος. Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού, πάνω από 500 χιλιόμετρα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια».

Σύμφωνα με τον Münchau, δεν είναι τόσο απλή μια συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδος, καθώς ο Πούτιν έχει πολλά προβλήματα στην πατρίδα του. «Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι να είμαι προβληματισμένος. Η Ρωσία δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει σε σοβαρό βαθμό την Ελλάδα τώρα. Η ρωσική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση. Η Ρωσία από τις κυρώσεις εις βάρος της δεν θα μείνει χωρίς χρήματα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν θα συνεργάζεται στενά με μια χώρα που πρέπει να διαχειριστεί το δικό της οικονομικό πρόβλημα. Θα πρέπει οι Ρώσοι να ξέρουν πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και η Μόσχα δεν μπορεί να σπαταλήσει τόσα» γράφει.

Ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι καλύτερα να μιλήσει για τον καιρό και τα σπορ με τον Πούτιν και να επιστρέψει γρήγορα στην πατρίδα του. «Γιατί θα έπρεπε να μιλήσουν ο Τσίπρας και ο Πούτιν; Η συμβουλή μου είναι να μιλήσουν για τον καιρό και τα σπορ και μετά να επιστρέψει ο Τσίπρας στην πατρίδα του για να εργαστεί για μια οικονομική στρατηγική που δεν θα στηρίζεται στην Ρωσία. Η δική μου προτίμηση θα ήταν μια χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης, που θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να υποστηριχθεί κατά την μετάβαση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα