WSJ: Ο Τσίπρας δεν θα κερδίσει τίποτα από τη Μόσχα

16:31 6/4/2015 - Πηγή: Antinews

O Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εξισορροπήσει δύο αντίρροπες δυνάμεις με το ταξίδι του στη Μόσχα, καθώς από τη μια πλευρά θέλει να στείλει ένα μήνυμα ανεξαρτησίας στους ψηφοφόρους του, αλλά από την άλλη δεν επιθυμεί να θυμώσει τους εταίρους του, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση, γράφει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους και αναλυτές, ο Τσίπρας

δεν περιμένει να λάβει χρήματα από το Κρεμλίνο, καθώς γνωρίζει ήδη πως δεν μπορεί να έχει μια τέτοιου είδους βοήθεια από τη Ρωσία με τα τόσα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αντιθέτως, η διήμερη επίσκεψη αποσκοπεί στο να «ευχαριστήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους του και να τους δείξει πως αντιτίθεται στους Ευρωπαίους δανειστές του», σημειώνει η εφημερίδα.

Η επικριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανησυχεί ιδιαίτερα τους ευρωπαίους αξιωματούχους. «Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν βάθος χρόνου και είναι μέρος της κοινής ορθόδοξης παράδοσης. Μόνο που αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πιο επείγοντα θέματα», αναφέρει το άρθρο. Τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, από τα ελληνικά ταμεία θα φύγουν 460 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ. Αυτή η εκταμίευση, αλλά και οι υποχρεώσεις που έρχονται, καθιστούν το ζήτημα της ρευστότητας ακόμα πιο επείγον. Οι αναλυτές σημειώνουν πως οι κίνδυνοι να μεγαλώσει το χάσμα της δυσπιστίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου, και την Αθήνα, είναι μεγάλοι.

«Τα οφέλη για τον Πούτιν είναι πιο προφανή, καθώς το Κρεμλίνο ανυπομονεί να δείξει ότι το μέτωπο της Δύσης ενάντια στην πολιτική της Ρωσίας δεν είναι αρραγές» επισημαίνει η εφημερίδα. Ο ρώσος πρόεδρος, όμως, αναμένεται να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την επίσκεψη Τσίπρα. Ο Φραντς Κλίντσεβιτς, βουλευτής που ανήκει στον κύκλο του Πούτιν, χαρακτήρισε την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα «θετική τάση», ενώ και άλλοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν με ένταση το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS, ο Τσίπρας ήταν σαφής, στο ότι δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις. Αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες την υποδέχθηκαν ψύχραιμα και με τη λογική ότι «σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει».

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να ρισκάρει την απομόνωσή του από την Ευρώπη για χάρη της Ρωσίας» θεωρεί ο Κωνσταντίνος Φίλης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο είναι γνωστό και στη Μόσχα, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Τσίπρας θα μείνει μόνο στα λόγια. Ο Αλεξάντερ Ρομανόβιτς, βουλευτής της κοινοβουλευτικής επιτροπής ξένων υποθέσεων, λέει: «Δεν μπορείς να πας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών και να πεις τη γνώμη σου, τη στιγμή που στο διπλανό γραφείο κάποιοι αποφασίζουν για τα οικονομικά σου».

Το μοναδικό που ενδέχεται να κερδίσει ο Τσίπρας είναι να εξαιρεθούν τα γεωργικά προϊόντα της Ελλάδας από το εμπάργκο της Ρωσίας ή να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου που παρέχεται στην Ελλάδα. «Οποιαδήποτε άλλη μεγάλη συμφωνία θα ήταν προκλητική στην παρούσα φάση. Άπαντες αντιλαμβάνονται πως η λύση στα προβλήματά μας δεν θα προέλθει από τη Ρωσία. Αν υπάρξει κάποια βοήθεια δεν θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο, αλλά ως συμπλήρωμα» τονίζει ο κ. Φίλης. Αν συνέβαινε κάτι άλλο, θα εκνεύριζε αφάνταστα τους εταίρους που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται με την Ελλάδα εν όψει οικονομικής βοήθειας. «Αν η συνάντηση γινόταν στις 9 Μαΐου θα έστελνε λάθος μηνύματα. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά πάντα σεβόμαστε τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ» επισημαίνει έλληνας αξιωματούχος.

www.wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα