Προσκύνησε την Λαγκάρντ ο Βαρουφάκης

12:14 6/4/2015 - Πηγή: Antinews

Με άνεση και χαμόγελα αυταρέσκειας πήγε, σαν βρεγμένη γάτα βγήκε ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι υπάρχει η κυβέρνηση Εσωτερικού και η κυβέρνηση Εξωτερικού.

Αδειάζοντας τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και τους άλλους τζάμπα μάγκες της κυβέρνησης που απειλούν με στάση πληρωμών ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με την Κρ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι θα πληρώσει η Ελλάδα όλες τις υποχρεώσεις της στο… διηνεκές.

Έτσι αίρονται οι όποιες αμφιβολίες για όσους πίστευαν ότι η κυβέρνηση έχει τα «κότσια» να κάνει μαγκιές με τα πιστωτικά γεγονότα και τις στάσεις πληρωμών.

Οι υπουργοί και οι βουλευτές που βγαίνουν σα φουσκωμένα παγώνια και λένε ότι «εμείς δεν πληρώνουμε, θα δώσουμε για μισθούς και συντάξεις κι εσείς δανειστές να πάτε να…» ας καθίσουν στα αυγά τους. Η παγκόσμια οικονομία δεν λειτουργεί με όρους μάγκικους. Αν δεν πληρώσεις τους δανειστές σε «τελειώνουν» και μετά τρέχεις και δεν φτάνεις. Και φυσικά οι μαγκιές ότι θα «χορεύουν πεντοζάλη» οι αγορές, το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι δανειστές, βούλιαξαν για άλλη μια φορά. Εκτός κι αν έχουμε τις συνηθισμένες μπαρουφάκειες ανοησίες που τις λέμε τη μία μέρα και τις ξεχνάμε την άλλη.

Από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την Κ. Λαγκάρντ βγαίνει ότι τον έκανε… με τα κρεμμυδάκια και τον «σταύρωσε» την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών. Πέραν του γεγονότος ότι του απέσπασε την υπόσχεση ότι θα πληρώσουμε μέχρι την τελευταία δεκάρα και για πάντα τα χρέη μας (το αυτονόητο δηλαδή αν και είναι άλλη η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και για το αν πρέπει να υπάρξει κούρεμα ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) η Λαγκάρντ τον έβαλε να της υποσχεθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει το «κρυφτό» με τους δανειστές και να μην έχει συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια. Ο Βαρουφάκης της υποσχέθηκε ότι θα γίνει πιο στενή η συνεργασία στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, κάτι που σημαίνει ότι οι τσαμπουκάδες ότι δεν δεχόμαστε τους δανειστές και δεν συζητάμε μ’ αυτούς τέλειωσαν.

Εκτός κι αν… είπαμε υπάρχει και η κυβέρνηση Εσωτερικού που δίνει λόγο στους ακροαριστερούς μάγκες, τους δραχμολάγνους και σε όσους νομίζουν ότι οι ξένοι θα χορεύουν επειδή ο Τσίπρας το είπε για να υφαρπάξει τις ψήφους του ελληνικού λαού.

Ικετεύοντας την Κρ. Λαγκάρντ, που σήμερα δεν πήγε με… δερμάτινα στη συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης έδωσε γη και ύδωρ προκειμένου να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες που θα επισφραγιστεί μετά το Πάσχα και η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον διήρκησε σχεδόν 2,5 ώρες και παρά το γεγονός ότι ήταν το Πάσχα των Καθολικών.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε από την Ουάσιγκτον μετά το πέρας της συνάντησής του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι: «Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)»

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της.

«Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις.

Μιλήσαμε για παρά πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρά πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας.

Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods και η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης».

Στην ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης», ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: «Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;»

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν: «Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι…».

Η Λαγκάρντ

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε στη δήλωσή της πως επικροτεί την επιβεβαίωση που έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Αθήνα θα καταβάλει την οφειλή της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για να τονωθεί η απασχόληση.

Όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για τη βελτίωση της ικανότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

Η Λαγκάρντ ανέφερε επίσης ότι «εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα».

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα