Περισσότεροι οι Μουσουλμάνοι από τους Χριστιανούς ως το 2100

16:31 6/4/2015 - Πηγή: Antinews

Ο Χριστιανισμός ήταν εδώ και καιρό η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο με μεγάλη διαφορά, αλλά ο πληθυσμός των μουσουλμάνων αυξάνεται τόσο γρήγορα που θα φτάσουν τους χριστιανούς ως το 2070 και θα τους ξεπερνούν αριθμητικά μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε και προβάλλει το παγκόσμιο μέλλον των θρησκειών.

Η έκθεση του Pew Research Center προβάλλει έναν ενεργό θρησκευτικά πλανήτη και όχι

έναν πλανήτη μακριά από τις θρησκείες όπως προέβλεπαν ορισμένοι φουτουριστές. Ο λόγος δεν είναι ότι οι θρησκευτικές ομάδες θα κερδίσουν πολύ περισσότερους πιστούς, αλλά απλώς ότι οι θρησκευτικοί οπαδοί είναι νεότεροι και έχουν περισσότερα παιδιά από τους υπόλοιπους –μη πιστούς ανθρώπους. Αυτοί οι δημογραφικοί παράγοντες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του Ισλάμ, καθώς οι μουσουλμάνοι είναι οι νεότεροι και έχουν τα υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας από οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα, αναφέρει η έκθεση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εξάπλωση της εκκοσμίκευσης πιθανότατα θα συνεχιστεί: εκείνοι που δεν θα ασπάζονται καμία θρησκεία θα αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού μέχρι το 2050 - μια αύξηση από 16 τοις εκατό το 2010. Ο Χριστιανισμός θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, με το μερίδιό του στον αμερικανικό πληθυσμό να μειώνεται σε 66 τοις εκατό το 2050 από το 78 τοις εκατό το 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης.

Ο αριθμός των μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσει εκείνον των Εβραίων (τουλάχιστον όσων ισχυρίζονται ότι είναι «Εβραίοι» στην θρησκευτική τους ταυτότητα) ως το 2035, αλλά και οι δύο ομάδες θα διατηρήσουν μικροσκοπικά τμήματα του αμερικανικού θρησκευτικού τοπίου δήλωσε ο Conrad Hackett, επικεφαλής ερευνητής της έκθεσης του Pew.

Στην Ευρώπη, το ποσοστό των μουσουλμάνων θα αυξηθεί σε περίπου 10 τοις εκατό από περίπου 6 τοις εκατό του πληθυσμού στις τέσσερις δεκαετίες από το 2010 έως το 2050. Σύμφωνα με τον δρ Hackett, μέσα σε μία ή δύο γενιές που φτάνουν στην Ευρώπη, οι μουσουλμάνοι μετανάστες τείνουν να εγκαταλείπουν τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας των χωρών καταγωγής τους και να έχουν μικρότερες οικογένειες, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι.

Η έκθεση, η οποία χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί, προβάλλει την αλλαγή στις θρησκευτικές πεποιθήσεις από το 2010 ως το 2050 ανά περιοχή και ανά χώρα. Οι προβλέψεις της αντλούν στοιχεία από τη θνησιμότητα και τα ποσοστά γονιμότητας, τις εκτιμήσεις ηλικία και τις μορφές της μετανάστευσης και της θρησκευτικής αλλαγής. Τα δεδομένα προήλθαν από περισσότερες από 2.500 απογραφές, έρευνες και μητρώα πληθυσμού από όλο τον κόσμο. «Οι πόλεμοι, οι λιμοί, η θρησκευτική αναβίωση και άλλα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα» είπε ο Δρ Hackett.

Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα είναι τι θα συμβεί στην Κίνα, την πολυπληθέστερη χώρα, τα 1,3 δισεκατομμύρια της οποίας έχουν μια τεράστια επίδραση στις παγκόσμιες τάσεις. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες που λειτουργούν «υπόγεια» και δεν έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση, ώστε δεν είναι διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το θρήσκευμα. Υπολόγισαν ότι το 2010, περίπου το 5 τοις εκατό του πληθυσμού της Κίνας ήταν Χριστιανοί, το 18 τοις εκατό ήταν βουδιστές, το 22 τοις εκατό ασκούσαν λαϊκές θρησκείες και περισσότερο από το 50 τοις εκατό δεν είχαν καθόλου θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αν αληθεύουν τα αξιοσημείωτα ποσοστά των Κινέζων που ασπάζονται τον Χριστιανισμό – όπως προβλέπουν ορισμένοι μελετητές της θρησκείας- οι παγκόσμιες θρησκευτικές τάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά.

Η στροφή στον χριστιανισμό - από μια πίστη που αναγνωρίζεται ότι ανήκει στους λευκούς Δυτικούς σε μια πίστη που ανήκει σε Αφρικανούς, Ασιάτες και Λατινοαμερικάνους στον παγκόσμιο Νότο - θα ενταθεί κατά τα επόμενα 35 χρόνια, αναφέρει η έκθεση. Τώρα, περίπου το 25 τοις εκατό των Χριστιανών παγκοσμίως ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, μια τάση που επηρεάζει ήδη τις συζητήσεις για την ηγεσία και την κατεύθυνση στις εκκλησίες, όπως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η Αγγλικανική Κοινωνία και η Εκκλησία των Μεθοδιστών.

Μέχρι το 2050, τέσσερις στους 10 χριστιανούς ανά τον κόσμο αναμένεται να ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Παρόλο που το μουσουλμανικό μερίδιο του πληθυσμού εκεί θα αυξηθεί ελαφρώς ταχύτερα από ό, τι το χριστιανικό, ο Χριστιανισμός θα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πίστη στην περιοχή, με μια όλο και πιο ισχυρή παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη, σε μια ιστορική αντίστροφη, οι αφρικανικές εκκλησίες στέλνουν ιεραπόστολους και ιερείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπου η πίστη φαίνεται να υποχωρεί. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η ανάδειξη ενός αφρικανού Πάπα.

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα