OHE: Ψάχνει τρόπους για να διαλύσει την οικονομία του ISIS

Οι υπουργοί Οικονομικών που αναμένεται να συναντηθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να βάλουν το Ισλαμικό Κράτος σε μια οικονομική μέγγενη. Αλλά μπορούν να επιφέρουν κρίσιμα πλήγματα σε μια οργάνωση που ήδη δείχνει σημάδια οικονομικής δυσπραγίας. Και για ένα Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συχνά έχει διαφωνίες, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της επόμενης εβδομάδας έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο

έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση κοινού σκοπού - ακόμα και, όπως φαίνεται, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Ο πυρήνας του πλούτου του Ισλαμικού Κράτους, από πολλές απόψεις, δεν μπορεί να προσεγγιστεί στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, που φιλοξενούνται στις ΗΠΑ. Μόνο η Τουρκία μπορεί να κλείσει τα σύνορά της στους λαθρέμπορους που μεταφέρουν το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους και άλλα λαθραία και μόνο η στρατιωτική δύναμη μπορεί να στερήσει από την ομάδα τις περιοχές που χρησιμοποιεί για κλοπές και φορολογία.

Όμως, μια πιο συντονισμένη προσπάθεια που θα στοχεύει στα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ και άλλοι, για παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιήσει τραπεζικές αναφορές για ύποπτες χρηματοοικονομικές συναλλαγές, για να στοχεύσουν πιο αποτελεσματικά σημεία όπου το Ισλαμικό Κράτος παράγει και φορτώνει προϊόντα πετρελαίου.

Η αναδιάταξη αυτού του συντονισμού είναι σαν να "πιέζεις το μπαλόνι" των οικονομικών του Ισλαμικού Κράτους - "όχι όμως αρκετά για να σκάσει," λέει ο Matthew Levitt, διευθυντής του προγράμματος αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών στο Ινστιτούτο για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή της Ουάσιγκτον. Και είναι ζωτικής σημασίας για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζει. "Κάθε ευκαιρία για να υπάρχει αυτό το επίπεδο της προσοχής και της συνεργασίας για ένα θέμα που είναι κεντρικής σημασίας για την καταστροφή του ISIS, θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω".

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Βηρυτό, το Παρίσι και το Σαν Μπερναρντίνο φαίνεται να έχουν κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. "Αυτό που είναι καθησυχαστικό είναι το πόσο οι χώρες του κόσμου θα λάβουν αυτήν την απειλή όλο και πιο σοβαρά και θα συνεργάζονται με μεγαλύτερη ενότητα" δήλωσε ο Farhan Haq, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται "να συμφωνούν ότι η προσπάθεια να 'στραγγίξουν' την χρηματοδότηση του ISIS μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί", λέει ο Levitt. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία πιέζουν για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο στη σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου.

Ήδη, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος αισθάνεται οικονομική πίεση. Ρεπορτάζ από πόλεις που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος δείχνουν ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει αρχίσει να κάνει περικοπές ή να αδυνατεί να κάνει μισθοδοσίες στους εργαζόμενους και τους μαχητές του. Ο αριθμός και η ποιότητα των προπαγανδιστικών βίντεο του Ισλαμικού Κράτους έχει μειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς η ομάδα έχει διωχθεί από περιοχές στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της ιστοσελίδας Jihadology, η οποία διευθύνεται από τον Aaron Zelin του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον.

Η πρόοδος που έχουν κάνει οι ιρακινές δυνάμεις πρόσφατα, κερδίζοντας ξανά σημεία της Ραμάντι, είναι απόδειξη όχι μόνο της στρατιωτικής αδυναμίας, αλλά και των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων, λένε κάποιοι ειδικοί.

Όσον αφορά τις πωλήσεις πετρελαίου - της δεύτερης πιο σημαντικής πηγής εσόδων του Ισλαμικού Κράτους μετά τη φορολογία- έχουν, επίσης, δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα. Οι αεροπορικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν μετατοπιστεί από τη στόχευση μεμονωμένων φορτηγών πετρελαίου σε διυλιστήρια. Αρχικά οι ΗΠΑ ήθελαν να αποφύγουν την καταστροφή της υποδομής που η Συρία και το Ιράκ έχουν αναπτύξει.

Η διεξαγωγή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στο Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία που αποδίδουν οι ηγέτες του κόσμου τόσο στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας όσο και στον συντονισμό των οικονομικών, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις στρατιωτικές προσπάθειες. Η σύνοδος θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που θα προεδρεύσει σε μια σύνοδο του Συμβουλίου ένας αξιωματούχος της οικονομίας: ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να συνεργαστούν για να εφαρμόσουν περισσότερους ελέγχους σε όλους τους τομείς - από χρηματοοικονομικές πράξεις που παρέχουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την οικονομία του Ισλαμικού Κράτους μέχρι τα χρήματα που εισέρχονται στο Ισλαμικό Κράτος από ξένους μαχητές και χορηγούς από την περιοχή.

Αλλά η σύνοδος δεν μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Οι μισοί τουλάχιστον οικονομικοί πόροι του Ισλαμικού Κράτους δημιουργούνται από τη φορολογία ή εκβιασμούς εντός των εδαφών που η ομάδα ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ. Αυτό σημαίνει ότι η επιτυχής διακοπή της χρηματοδότησης του ISIS συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς στρατιωτικές εκστρατείες που έχουν στόχο τη μείωση των εδαφών που κατέχει. "Υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση των χρηματοοικονομικών ροών, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: εάν θέλετε να στερήσετε το ISIS από μετρητά, στερήστε του εδάφη" λέει ο Jonathan Schanzer, αντιπρόεδρος για την έρευνα στο Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, το Ισλαμικό Κράτος διακινεί μεγάλο μέρος του πετρελαίου και των αρχαιοτήτων του και πέραν των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, λένε οι ειδικοί. Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία εδώ και μήνες - ως επί το πλείστον κεκλεισμένων των θυρών - να κάνει περισσότερα, ενώ εκφράζουν πιο δημόσια τις κατηγορίες τους για τη Ρωσία. Η σύνοδος της επόμενης εβδομάδας είναι μια ευκαιρία για να συντονιστεί η διεθνής κοινότητα, για την αντιμετώπιση μερικών από των μεγαλύτερων πηγών χρηματοδότησης. "Δεν πρόκειται να καταλήξουμε πουθενά για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αν όλοι αρχίσουν τις αλληλοκατηγορίες και τις αντεγκλήσεις" λέει ο Levitt. "Εάν μπορέσουν να τα ξεπεράσουν, τότε μπορεί να γίνει πολύ περισσότερο καλό -κυρίως αν επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν την Τουρκία να κλείσει τα σύνορα".

csmonitor.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα