"Η στροφή του Πούτιν προς την Ανατολή δεν έχει αποτέλεσμα"

Πριν από ένα χρόνο τουλάχιστον, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, η απάντηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έμοιαζε με έναν ύμνο των οπαδών της αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου Μίλγουολ: "Σε κανέναν δεν αρέσουμε, δεν μας ενδιαφέρει". Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρει άλλους για να συνεργαστεί.

Τώρα η Ρωσία έχει αποξενώσει περισσότερους

φίλους, ενώ κάνει μικρή πρόοδο όσον αφορά την αντικατάσταση είτε του εμπορίου και των επενδύσεων της ΕΕ, ή την πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν στην διάσωση της Ρωσίας, οποιαδήποτε στιγμή σύντομα. Έτσι, ο Πούτιν θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί.

Δεν είναι ότι δεν έχει καθόλου φίλους: Φλερτάρει επιμελώς με την Κίνα, κατ' αρχήν. Αλλά η συμφωνία της Ρωσίας με την Κίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου, που ανακοινώθηκε με τόσο μεγάλες φανφάρες τον Μάιο του 2014, δεν πλησιάζει στο να υλοποιηθεί περισσότερο ό,τι πλησίαζε πριν από ένα χρόνο. Η διαπραγμάτευση ομολόγων της Ρωσίας με την Κίνα - θα εκδώσει ομόλογα σε γουάν - είναι πολύ μικρότερη από αυτή που ήθελε η Ρωσία. Και παρόλο που το εμπόριο με την Κίνα αυξήθηκε κατά 3,4 τοις εκατό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η βελτίωση αυτή δεν ήταν καθόλου μεγάλη για να αντισταθμίσει την πτώση στο εμπόριο με την ΕΕ και τους άλλους εταίρους, πόσο μάλλον το φθηνό πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, η επιθετική εξωτερική πολιτική του Πούτιν έχει κλείσει και άλλες πιθανές πηγές ανάπτυξης. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, σχεδίαζε να φιλοξενήσει τον αγωγό αερίου South Stream που θα συνέδεε τη Ρωσία και την ΕΕ μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται, ωστόσο, η Βουλγαρία μπλοκάρει την κατασκευή.

Απτόητος, ο Πούτιν στράφηκε προς την Τουρκία. Ο South Stream θα γινόταν TurkStream. Και οι Ρώσοι κατασκευάζουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία. Αλλά αυτή η σχέση έχει παγώσει μετά από τον βομβαρδισμό των συμμάχων της Τουρκίας στη Συρία από την Ρωσία, και την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Ως αποτέλεσμα, η Gazprom έμεινε να κατέχει σωλήνες αξίας σχεδόν 2 δις δολ. του TurkStream που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και δισεκατομμύρια ακόμα σε αποκλεισμένα επενδυτικά κόστη. Οι Ρώσοι δεν θα είναι πλέον σε θέση να πάνε διακοπές στις τουρκικές παραλίες.

Μην ανησυχείτε: Δεν μας νοιάζει, υπονόησε ο Ρώσος Υπουργός Τουρισμού, λέγοντας ότι οι διακοπές στην παραλία ήταν μια "μανία" και οι Ρώσοι μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς αυτήν. Η οικονομία της Ρωσίας πράγματι επιβιώνει και η δημοτικότητα του Πούτιν παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Καμία από αυτές τις συνθήκες, ωστόσο, δεν είναι βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτός αν η Ρωσία συμφιλιωθεί με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της. Μπορεί να μην τον συμπαθούν, αλλά χρειάζονται τη Ρωσία. Και σε κάποιο σημείο, ο Πούτιν θα αναγκαστεί να ενδιαφερθεί.

bloombergview.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα