Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012

12:04 8/5/2012 - Πηγή: Mixtape

Η κρίση δεν στάθηκε αρκετή για να εμποδίσει τη δημιουργία η οποία βραβεύτηκε χθες το βράδυ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Άδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου απέσπασε τέσσερα, συνολικά, βραβεία και ανακηρύχθηκε σε μεγάλο νικητή της βραδιάς μετά τη θριαμβευτική πορεία της ταινίας σε Φεστιβάλ και διοργανώσεις του εξωτερικού.

Από τη λιτή τελετή απονομής των Βραβείων που έγινε με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας δεν έλειψαν τα παράπονα για την έλλειψη πόρων και την αδράνεια του Υπουργείου Πολιτισμού

και δεν αποσιωπήθηκε η κρίση που, μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα, περνάει και η κινηματογραφία.

Με παρουσιαστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τη Φαίη Ξυλά και τη Μαρία Ναυπλιώτου (ντυμένες από τον σχεδιαστή μόδας Βασίλη Μπαρμπαρίγο που είχε σχεδιάσει τα κοστούμια της ταινίας Στρέλλα του Πάνου Κούτρα), η τρίτη τελετή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου γέμισε τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με ταλέντα της 7ης Τέχνης χθες το βράδυ.

Συγκινητικό ήταν το ειδικό τιμητικό βραβείο για τον κινηματογράφο Αττικόν & Απόλλων που καταστράφηκε στα επεισόδια του Φεβρουαρίου και παραμένει κρυμμένος πίσω από ελενίτ σκαλωσιές στην Σταδίου προσπαθώντας να ξαναβρεί την αίγλη του και να λάβει και πάλι τη θέση του ως αρχιτεκτονικό στολίδι στο κέντρο της πόλης.

Ενδιαφέρον είχε και το αφιέρωμα στις ταινίες της ναζιστικής κατοχής, αυτής της σκοτεινής περιόδου που, εύλογα, συγκρίνεται με τη σημερινή.

Συγκίνηση προκάλεσε, επίσης, και το In Memoriam αφιέρωμα στους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε (Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Κακογιάννης, Παύλος Τάσιος, Λουκία Ρικάκη, Ντίνος Κατσουρίδης) με ένα βίντεο με αισιόδοξες σκηνές από ταινίες τους.

Όλους τους υποψήφιους των τρίτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μπορείτε να δείτε εδώ και ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία.

Καλύτερη Ταινία
Άδικος Κόσμος σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου

Σκηνοθεσία
Φίλιππος Τσίτος, Άδικος Κόσμος

Σενάριο
Γιώργος Γκικαπέππας, Η Πόλη των Παιδιών

Α’ Ανδρικός Ρόλος
Αντώνης Καφετζόπουλος, Άδικος Κόσμος

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Κίκα Γεωργίου, Η Πόλη των Παιδιών

Ντοκιμαντέρ
Πρώτη Ύλη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακέπελη

Ειδικό τιμητικό βραβείο
Κινηματογράφος Αττικόν

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης
Ηλίας Δημητρίου, Fish n’ Chips

Β’ Ανδρικός Ρόλος
Χρήστος Στέργιογλου, Άδικος Κόσμος

Β’ Γυναικείος Ρόλος
Όλια Λαζαρίδου, Παράδεισος

Ταινία μικρού μήκους
Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντι σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Δραγασάκη

Μουσική
Γιάννος Αιόλου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Φωτογραφία
Αγγελος Βισκαδουράκης και Γιώργος Αργυροηλιόπουλος, Man At Sea

Μοντάζ
Γιάννης Χαλκιαδάκης, Wasted Youth

Σκηνογραφία
Γιώργος Γεωργίου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ενδυματολογία
Γιώργος Γεωργίου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ήχος

Keywords
Τυχαία Θέματα