Στον Χαρούκι Μουρακάμι το βραβείο λογοτεχνίας «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

20:17 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Με το βραβείο λογοτεχνίας «Πριγκίπισσα των Αστουριών», ένα από τα σημαντικότερα του ισπανόφωνου κόσμου (χαρακτηρίζεται ως το ισπανικό Νόμπελ Λογοτεχνίας), τιμήθηκε ο Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι για το σύνολο του έργου του, που κινείται ανάμεσα «στο πραγματικό και το ονειρικό».

Σύμφωνα με το ίδρυμα που απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο, το έργο του Μουρακάμι διερευνά κρίσιμα σύγχρονα θέματα, όπως η μοναξιά, η υπαρξιακή αβεβαιότητα, η αποκτήνωση στις μεγάλες πόλεις και η τρομοκρατία, προσεγγίζοντάς τα με έναν τόνο οικειότητας, χρωματισμένο με χιούμορ και

με αναφορές στην ποπ κουλτούρα. Η κριτική επιτροπή του βραβείου επισήμανε ότι ο Μουρακάμι είναι επηρεασμένος από τους Ντοστογιέφσκι, Ντίκενς και Λιόσα, καθώς και ότι τα χιουμοριστικά και σουρεαλιστικά στοιχεία της γραφής του δεν τον εμποδίζουν να ασχοληθεί με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και με την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών.

Ο Χαρούκι Μουρακάμι επελέγη ανάμεσα σε 37 συγγραφείς διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι τα βιβλία του Μουρακάμι κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Keywords
Τυχαία Θέματα