Φλόριντα: Στην αντεπίθεση εκδότες, συγγραφείς και γονείς για τις απαγορεύσεις βιβλίων

20:17 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Στην αντεπίθεση περνούν εκδότες, συγγραφείς και γονείς κατά της απομάκρυνσης βιβλίων από τις σχολικές βιβλιοθήκες στην κομητεία Εσκάμπια της Φλόριντα, υποβάλλοντας αγωγή κατά των διαχειριστών και των μελών των σχολικών συμβουλίων, τους οποίους κατηγορούν για αντισυνταγματικές ενέργειες.

H αγωγή κατατέθηκε στις 16 Μαΐου και μεταξύ των εναγόντων είναι ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House

και η οργάνωση PEN America. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η απόφαση για την απόσυρση βιβλίων από τις σχολικές βιβλιοθήκες της συγκεκριμένης κομητείας παραβιάζει άρθρα του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς τα βιβλία που αποσύρθηκαν «είναι σε μεγάλη αναλογία από μη λευκούς και/ή ΛΟΑΤΚΙ+ συγγραφείς», ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταπιάνονται με φυλετικά ζητήματα ή ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Στην κομητεία Εσκάμπια, οι πολιτειακοί λογοκριτές αποσύρουν βιβλία από τα ράφια σε μια σκόπιμη προσπάθεια να φιμώσουν τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα», δήλωσε η πρόεδρος της PEN America, Σουζάν Νόσελ, ξεκαθαρίζοντας πως «τα παιδιά σε μια δημοκρατία δεν πρέπει να διδάσκονται ότι τα βιβλία είναι επικίνδυνα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Penguin Random House, Νιχάρ Μαλαβίγια, επισήμανε: «Η λογοκρισία με τη μορφή της απαγόρευσης βιβλίων, όπως συνέβη στην κομητεία Εσκάμπια, αποτελεί άμεση απειλή για τη δημοκρατία και τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Στεκόμαστε δίπλα στους συγγραφείς μας, στα βιβλία τους και στους εκπαιδευτικούς, τους βιβλιοθηκονόμους και τους γονείς που υπερασπίζονται την ελεύθερη έκφραση».

Keywords
Τυχαία Θέματα