Αντιδράσεις για εξώφυλλο με εικόνα-προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

20:17 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Στο εξώφυλλο του νέου βιβλίου της Αμερικανίδας μυθιστοριογράφου Σάρα Τζ. Μάας (Sarah J. Maas), που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury, δεσπόζει η επιβλητική εικόνα ενός λύκου. Ποιος σχεδίασε όμως αυτή την εικόνα; Η απάντηση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας The Verge, η εικόνα φαίνεται να αποτελεί δημιούργημα εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ο εκδοτικός οίκος εντόπισε στην υπηρεσία φωτογραφιών Adobe Stock. Η αποκάλυψη αυτή πυροδότησε έντονες επικρίσεις από

εικονογράφους, αλλά και από βιβλιόφιλους που δε συμφωνούν καθόλου με την ιδέα της αντικατάστασης των εικονογράφων από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Πάντως, στον εκδοτικό οίκο Bloomsbury υποστηρίζουν πως δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι η συγκεκριμένη εικόνα ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. «Η εσωτερική σχεδιαστική ομάδα του Bloomsbury δημιούργησε τη χαρτόδετη έκδοση του House of Earth and Blood για το Ηνωμένο Βασίλειο και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ενσωματώσαμε μία εικόνα από μία βιβλιοθήκη φωτογραφιών, που, όταν την αγοράσαμε, δε γνωρίζαμε ότι ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Το τελικό εξώφυλλο σχεδιάστηκε πλήρως από την εσωτερική μας ομάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι τα βιβλία της Μάας κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Keywords
Τυχαία Θέματα