«Ο γίγαντας του Τζουράσικ Παρκ (Μάικλ Κράιτον)» του Πέτρου Γκάτζια

Κάποιοι λένε ότι είναι αστικός μύθος, αλλά οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως όχι. Όταν ο μετέπειτα διάσημος συγγραφέας του Τζουράσικ Παρκ και άλλων μεγάλων επιτυχιών σπούδαζε Αγγλική Φιλολογία στο Χάρβαντ, διαπίστωσε ότι ένας από τους καθηγητές του τον είχε στοχοποιήσει χωρίς λόγο, βάζοντάς του χαμηλούς βαθμούς στις εργασίες του, τη στιγμή μάλιστα που ο Κράιτον έγραφε με επιτυχία τις περισσότερες εργασίες των συμφοιτητών του.

Για να διορθώσει λοιπόν αυτή την αδικία σε βάρος του, αποφάσισε να του απαντήσει παγιδεύοντάς τον με μια θρασύτατη και απίστευτα προφανή λογοκλοπή. Κάτι σαν

πείραμα. Χρησιμοποίησε ένα δοκίμιο του Τζορτζ Όργουελ παρουσιάζοντάς το σαν δικό του. Ο καθηγητής εξευτελίστηκε, καθώς δεν κατάφερε να το αναγνωρίσει· και όχι μόνο αυτό, αλλά –πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό– έβαλε στον φοιτητή του καλό βαθμό.

Αυτό όμως ήταν αρκετό για τον Κράιτον ώστε να εγκαταλείψει την Αγγλική Φιλολογία και να στραφεί στη Βιολογική Ανθρωπολογία, μια κίνηση που τελικά αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη για τη μετέπειτα καριέρα του στη συγγραφή ιστοριών με επιστημονικό περιεχόμενο και υπόβαθρο. Όλα αυτά στα τέλη της ταραγμένης δεκαετίας του ’60.

Ο Κράιτον έκρυβε επιμελώς απ’ όλους το γεγονός ότι στα φοιτητικά του χρόνια, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα έξοδά του, έγραφε θρίλερ για φτηνές εκδόσεις χρησιμοποιώντας δύο ψευδώνυμα και είχε γίνει τόσο δεξιοτέχνης, ώστε παρέδιδε ένα κάθε εννέα με δέκα ημέρες.

«Ο Κράιτον ήταν μοναδικός», σχολίασε η ατζέντισσά του μετά τον πρόωρο θάνατό του, στα 66 του χρόνια, «διότι μπορούσε ταυτόχρονα να ψυχαγωγήσει και να επιμορφώσει».

Ο συγγραφέας ήταν ακόμη φοιτητής όταν έγραψε το Στέλεχος Ανδρομέδα, την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το 1969, η οποία έγινε ταινία το 1971. Το βιβλίο τού απέφερε τότε περίπου 250.000 δολάρια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, εγκατέλειψε την επιστήμη του και στράφηκε ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Ξυπνούσε το χάραμα, γύρω στις έξι άρχιζε να γράφει και συνέχιζε μέχρι τις τρεις το απομεσήμερο, με ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό.

Η ιστορία έδειξε ότι μάλλον ήταν αναπόφευκτο να γίνει συγγραφέας, καθώς η πρώτη του συγγραφική απόπειρα έγινε στην τρίτη δημοτικού, με ένα θεατρικό έργο για μαριονέτες. Στα 13 του έστελνε διηγήματα σε περιοδικά, στα 14 έγραψε ένα ταξιδιωτικό άρθρο για τους NewYorkTimes, ενώ στο Γυμνάσιο συνεργαζόταν με την τοπική εφημερίδα καλύπτοντας τις αθλητικές εκδηλώσεις του σχολείου του.

Ο Κράιτον υπήρξε ένας εντυπωσιακός άντρας, πανύψηλος –ξεπερνούσε τα δύο μέτρα σε ύψος–, λες και ήταν ένας από τους παράξενους ήρωες των βιβλίων του. Ένας γίγαντας βγαλμένος από τον Χαμένο κόσμο του Τζουράσικ Παρκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα