Συνταγή της επιτυχίας για βιβλιοπωλεία: συνύπαρξη φυσικού καταστήματος και διαδικτυακών πωλήσεων

«Διερευνώντας τις τρέχουσες τάσεις που διαμορφώνουν τη βιομηχανία» ονομάζεται η ετήσια έκθεση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων και Διεθνών Βιβλιοπωλών (EIBF) για την πορεία των πωλήσεων βιβλίων σε όλο τον κόσμο, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο οι εθνικές ενώσεις βιβλιοπωλών 18 χωρών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως οι παγκόσμιες αγορές βιβλίου ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Στις περισσότερες αγορές, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 5% το 2021, σε σχέση με το 2020, ενώ στο ένα τρίτο των αγορών αυξήθηκαν σε ποσοστό

άνω του 15%. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η ανάπτυξη αυτή δεν είναι ίσα κατανεμημένη, καθώς κάποια κανάλια πωλήσεων αναπτύχθηκαν ταχύτερα από άλλα. Οι πωλήσεις σε φυσικά καταστήματα βιβλίων, αν και αυξήθηκαν, παραμένουν σε πιο αργό ρυθμό από τις ψηφιακές πωλήσεις σε πολλές χώρες, κάτι που επιδεινώθηκε από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας στο πρώτο μισό του 2021.

Η έκθεση καταγράφει παγκοσμίως μια αύξηση στις διαδικτυακές πωλήσεις και πολλοί βιβλιοπώλες αναπτύσσουν τα δικά τους online καταστήματα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς του διαδικτύου. Πολλές εθνικές ενώσεις βιβλιοπωλών εκτιμούν πως η συνύπαρξη φυσικής παρουσίας και διαδικτυακών πωλήσεων αποτελεί τον συνδυασμό της επιτυχίας, ώστε να μπορέσουν τα βιβλιοπωλεία να εξασφαλίσουν την ανάπτυξή τους.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η αγορά του βιβλίου θα συνεχίσει να επωφελείται από τα πιο ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα και τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες των τελευταίων δύο ετών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ψηφιακής παρουσίας, της ποικιλίας επιλογών διανομής και της φιλοξενίας υβριδικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται πως είναι σημαντικό «να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό, να προσεγγίζουμε περισσότερους πελάτες και να αλληλεπιδρούμε μαζί τους μέσω διαφόρων καναλιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα