Συνεργασία 14 χωρών για τον γύπα ασπροπάρη

Συνεργασία 14 χωρών για τον γύπα ασπροπάρη09.01.2018Ρεπορτάζ

Τις δυνάμεις τους ενώνουν 14 χώρες από τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, ώστε να προστατεύσουν το παγκοσμίως απειλούμενο είδος του γύπα ασπροπάρη.

Στη δράση θα συμμετάσχουν οργανώσεις και φορείς από 14 χώρες, έχοντας ως «σημείο συνάντησης» το πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα δράση

για την ενδυνάμωση του βαλκανικού πληθυσμού του ασπροπάρη και τη διασφάλιση της μεταναστευτικής του διαδρομής» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ιδρυμα «Α. Γ. Λεβέντη».

Οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα (που θα διαρκέσει έως το 2022) θα υλοποιήσουν δράσεις σε χώρες όπου ο ασπροπάρης αναπαράγεται (Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία), μεταναστεύει (Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος) και διαχειμάζει (Αιθιοπία, Νίγηρας, Νιγηρία, Τσαντ). Στην Ελλάδα, τις δράσεις που θα επικεντρωθούν στις τελευταίες περιοχές αναπαραγωγής και έντονης παρουσίας του είδους έχουν αναλάβει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς.

Ο ασπροπάρης είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και ο πληθυσμός του στα Βαλκάνια έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80%. Στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόλις πέντε ζευγάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα