Πέντε (!) σενάρια για τις μειώσεις στις συντάξεις

Πέντε (!) σενάρια για τις μειώσεις στις συντάξεις26.10.2018Πρόσωπα

Από την αναστολή του μέτρου (όσο υπάρχει υπερπλεόνασμα) μέχρι και τη σύνδεσή του με το αφορολόγητο

Εναλλακτικά σενάρια για το καυτό θέμα των συντάξεων εξετάστηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, στην οποία μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής πέντε εκδοχές:

1

Να επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις, σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες, οι οποίες φθάνουν έως το 18%. Μία εκδοχή που έχει ακουστεί προβλέπει περικοπές έως 4%, που δεν θα θίξουν περισσότερους από 200.000 απομάχους της εργασίας.

2 Να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το σενάριο αυτό είχε πάρει προβάδισμα τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των διεργασιών για την κατάρτιση της
πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας.

3 Να ανασταλεί το μέτρο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ωσότου επισημοποιηθούν από τη Eurostat -τον ερχόμενο Απρίλιο- τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018. Η ιδέα αυτή δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα εντεινόταν η αβεβαιότητα, θα εκλαμβανόταν ως ανάμειξη στην εγχώρια πολιτική σκηνή εν όψει εκλογών και θα έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις τις παραμονές των ευρωεκλογών του Μαΐου.

4 Να εφαρμοστεί μικρότερη από την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων, σε συνδυασμό με μικρότερη από την ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία όμως θα επισπευσθεί κατά έναν χρόνο και θα ισχύσει από το 2019. Πρόκειται για ιδέα που είχε τεθεί στο τραπέζι πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά θα αποτελούσε διπλό πλήγμα για την κυβέρνηση.

5 Να αποφευχθεί το «μαχαίρι» στις συντάξεις, αλλά να θυσιάσει η κυβέρνηση ορισμένα από τα αντίμετρα που έχει εξαγγείλει. Οι δανειστές αμφιβάλλουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να διασωθούν οι συντάξεις και συγχρόνως να εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα που έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά.

Το θέμα των συντάξεων έχει ακόμα πολύ δρόμο και είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί σε τουλάχιστον δύο Eurogroup (στις 5 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα