Μίζες... όποια πέτρα κι αν σηκώσεις! Δίωξη για δωροδοκίες στα έργα του μετρό

Μίζες... όποια πέτρα κι αν σηκώσεις! Δίωξη για δωροδοκίες στα έργα του μετρό04.01.2018Πρόσωπα

Δύο πρόσωπα φέρεται ότι δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους

Η μαρτυρία ενός Βέλγου, που αποκάλυψε τη διακίνηση μίζας χιλιάδων ευρώ, «ξεκλείδωσε» ακόμη ένα οικονομικό σκάνδαλο που αφορά την κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος. Στο μικροσκόπιο του ανακριτή Διαφθοράς μπαίνουν πλέον όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες Αρχές, τα οποία φέρεται ότι αποτελούν ενδείξεις για καταβολή μίζας ύψους

τουλάχιστον 210.000 ευρώ, η οποία φέρεται ότι διακινήθηκε την περίοδο 2003-2007 με τη βοήθεια εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρία-φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey. Με λίγα λόγια κι αυτό το σκάνδαλο ξεκίνησε επί Σημίτη.

Μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή σχετικές καταγγελίες η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος δύο προσώπων, επικεφαλής εταιριών, που φέρεται ότι δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους, άγνωστους ακόμη στις Αρχές, με σκοπό να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία σε συνδυασμό με τον Ν.1608/50 περί καταχραστών ασκήθηκε σε βάρος του διαχειριστή της εταιρίας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής της εταιρίας Lahmeyer, οι οποίοι εμφανίζονται, σύμφωνα με την κατηγορία, να διακίνησαν το μαύρο χρήμα στο πλαίσιο της υπογραφής σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων. Ο ανακριτής Διαφθοράς, που θα χειριστεί την υπόθεση, καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα που ενδεχομένως πήραν τις μίζες στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο Βέλγος που αποτέλεσε μάρτυρα «κλειδί» προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας φέρεται ότι ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρία Thales, γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Βέλγος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι η εταιρία έδινε μίζες και για να προτιμηθεί στις συμβάσεις της Αττικό Μετρό, χωρίς όμως να έχουν εντοπιστεί ως τώρα οι αποδέκτες των χρημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να βρεθεί η άκρη του νήματος στη συγκεκριμένη υπόθεση ζητήθηκε η συνδρομή του ΣΔΟΕ, ενώ σημαντικά εκτιμάται ότι είναι και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη για τις παράνομες αμοιβές που φέρεται ότι έδιναν οι συγκεκριμένες εταιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα