Σωσίβιο για τα δάνεια σε ελβ. φράγκο

Σωσίβιο για τα δάνεια σε ελβ. φράγκο04.01.2018Άρθρα

Και το Εφετείο Πειραιά κάλεσε τράπεζα να μειώσει οφειλή με βάση την ισοτιμία όταν έγινε η χορήγηση

Του
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Aκόμα ένα ισχυρό νομικό χαρτί στα χέρια των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο αποτελεί η τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά,

που δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση μεγάλου Εφετείου της χώρας, που δικαίωσε ένα ζευγάρι λογιστών στην αγωγή τους κατά της Eurobank. Η τράπεζα καλείται να συμμορφωθεί και να υπολογίσει το υπόλοιπο του κεφαλαίου βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε όταν υπεγράφησαν οι δανειακές συμβάσεις (2006-2007).

Παράλληλα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται η απόφαση του Εφετείου Αθηνών επί της συλλογικής αγωγής που έχουν καταθέσει 2.300 δανειολήπτες κατά των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο. H πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (334/2016) έκρινε ως καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων συμβάσεων και απαγόρευσε τη χρήση τους, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες.

Τα μηνύματα από τα δικαστήρια της χώρας είναι ενθαρρυντικά, καθώς λίγες ημέρες μετά την πρώτη τελεσίδικη απόφαση που εκδόθηκε από το Εφετείο Ναυπλίου επί ατομικής αγωγής που κατέθεσε οφειλέτης κατά τράπεζας για δάνεια σε ελβετικό φράγκο, έρχεται το Τριμελές Εφετείο Πειραιά να δικαιώσει και αυτό τελεσίδικα δανειολήπτες επί ατομικής αγωγής. Με την υπ’ αριθμ. 791/2017 απόφαση, το δικαστήριο διατάσσει την αποπληρωμή των δανείων με την ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων.

Τελεσίδικα

Αυτό σημαίνει ότι κρίθηκε τελεσίδικα άκυρος και καταχρηστικός ο όρος της σύμβασης που προέβλεπε την αποπληρωμή των υποχρεώσεων βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας. Το ζευγάρι είχε λάβει πριν από δέκα χρόνια από τη Eurobank τρία δάνεια σε ελβετικό φράγκο, συνολικού ύψους 180.000 ευρώ, και μετά την αλλαγή της ισοτιμίας βρέθηκε το 2015 να οφείλει 185.000 ευρώ, παρότι πλήρωνε κανονικά τις δόσεις. Τότε προσέφυγε στο δικαστήριο, δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό, η τράπεζα άσκησε έφεση, για να φτάσουμε στην προχθεσινή τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου.

Οπως μας είπε ο δικηγόρος Πειραιά Γεώργιος Λ. Καλτσάς, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, η συγκεκριμένη απόφαση, ως τελεσίδικη, και μάλιστα η πρώτη από μεγάλο Εφετείο της επικράτειας, συνιστά ισχυρό νομολογιακό προηγούμενο για 70.000 συμπολίτες μας, που τυγχάνουν δανειολήπτες αντίστοιχων προϊόντων, δηλαδή δανείων με ρήτρα αποπληρωμής σε ελβετικό φράγκο.

«Οι παραδοχές της υπ’ αριθμ. 791/2017 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά είναι αποκαλυπτικές για τη συνθετότητα των συγκεκριμένων προϊόντων, τα οποία εμπεριέχουν σαφή επενδυτικά χαρακτηριστικά, την έλλειψη προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών για τους κινδύνους που ελλοχεύει η επιλογή τέτοιου είδους δανείων, αλλά και για την αδιαφάνεια που ενέχει ο συγκεκριμένος επίμαχος Γενικός Ορος Συναλλαγών, δηλαδή ο ΓΟΣ αποπληρωμής με βάση την τρέχουσα ισοτιμία και όχι την ισοτιμία της εκταμίευσης. Περαιτέρω, γίνεται σαφής μνεία ότι η τράπεζα γνώριζε ότι επίκειται ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος, ωστόσο επέλεξε να προωθήσει μαζικά στην αγορά τη χορήγηση των εν λόγω προϊόντων» σημείωσε ο κ. Καλτσάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα