Η λάθος συνταγή

Η λάθος συνταγή 04.01.2018Άρθρα

«Σιωπή» Τσίπρα για τις περικοπές, το αφορολόγητο και τον ΕΝΦΙΑ

Από τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να επιχείρησε και χθες να κάνει το μαύρο άσπρο, τάζοντας στις Ελληνίδες και στους Ελληνες καλύτερες μέρες προσεχώς, η αλήθεια όμως τον διαψεύδει όλο και πιο πολύ. Κι αυτό γιατί, την ώρα που, με τη γνωστή τακτική του, τάζει λαγούς με πετραχήλια,

ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να φέρει στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων που έχει υποσχεθεί στην τρόικα - ή στους θεσμούς, όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί.

Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, δεν είναι όσα υπόσχεται, καθώς οι Ελληνες τον έχουν πάρει ήδη χαμπάρι. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι από το τέλος του μήνα μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάθουν νέο σοκ, καθώς θα δουν τα εισοδήματά τους να περικόπτονται ξανά. Η αποτυχημένη κυβερνητική συνταγή της υπερφορολόγησης και των περικοπών θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα να κάνει τη ζωή των πολλών δυσκολότερη.

Τα χαμόγελα των εορτών θα παγώσουν και θα επιστρέψουμε στη συριζαίικη πραγματικότητα, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
Οι επιπλέον φόροι και εισφορές 1 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, πλήττουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και νοικοκυριά βλέπουν ήδη περικοπές 900.000.000 ευρώ. Το ΕΚΑΣ και τα κοινωνικά επιδόματα εξαφανίζονται, ενώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε στο ένα τέταρτο.
Σειρά, προσεχώς, θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα δουν τους μισθούς τους να περικόπτονται, καθώς θα αυξηθούν οι εισφορές τους, ενώ αυξημένες θα είναι και οι εισφορές για τη σύνταξη και την επικούρηση των νέων επιστημόνων, των αγροτών και φυσικά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ολέθριας συνταγής που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα, η οποία βυθίζει τη μεσαία τάξη στα Τάρταρα.
Αντί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία με τα επιδόματα, να δώσει στοιχεία για το πόσα χρήματα κόβει από τους μισθωτούς.

Να δώσει στοιχεία για το πόσα έκοψε και το πόσα θα κόψει από τους συνταξιούχους. Να πει τι σημαίνει η κατάργηση του αφορολογήτου.
Αλλά, κυρίως, να αποκαλύψει τι σημαίνουν οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών που ετοιμάζει. Διότι, όπως υποψιαζόμαστε, θα αυξήσει τις τιμές στις λαϊκές περιοχές, άρα θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ οι μη έχοντες, καθώς το ποσό που θέλει να μαζέψει θα μείνει το ίδιο.

Θα περιμένουμε τις απαντήσεις του...

*Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα