Μικρές εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

Μικρές εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!04.01.2018Άρθρα

Κερδισμένοι κυρίως οι αγρότες με τη μείωση στο «πράσινο τέλος»

Μικρά -αλλά όχι αμελητέα- οφέλη προκύπτουν για νοικοκυριά και άλλες κατηγορίες πελατών ηλεκτρικού ρεύματος από τη μείωση του «πράσινου τέλους» (ΕΤΜΕΑΡ) που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Περισσότερο κερδισμένοι, όσοι έχουν αγροτικό τιμολόγιο, με τις μειώσεις του ΕΤΜΕΑΡ στη συγκεκριμένη κατηγορία να είναι 10,32% στη χαμηλή τάση και 11,32% στη μέση τάση.

Για τα νοικοκυριά, η εξοικονόμηση μετά τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα συνδέεται με την κατανάλωση. Ετσι, θα είναι 2,1 ευρώ το τετράμηνο για κατανάλωση 1.000 κιλοβατωρών, 2,94 ευρώ για κατανάλωση 1.400 κιλοβατωρών, 4,3 ευρώ για κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών και 6,3 ευρώ για κατανάλωση 3.000 κιλοβατωρών.

Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, είναι 6,5%, με τη μικρότερη μείωση να καταγράφεται για τις βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, σε υψηλή και μέση τάση, και να περιορίζεται στο 1,59%. Το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται επειδή, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), στον οποίο συγκεντρώνονται τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ, τη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, τη χρέωση προμηθευτών, το Ειδικό Τέλος Λιγνίτη, τα δικαιώματα εκπομπής CO2 κ.ά. για πρώτη φορά είναι πλεονασματικός. Μέσω του ΕΛΑΠΕ επιδοτούνται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Εξτρα χρέωση

Πέρυσι, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη» τρύπα του ΕΛΑΠΕ, θεσπίστηκε και η χρέωση προμηθευτών, μέσω της οποίας εισπράχθηκαν περί τα 400.000.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), με βάση τις οποίες θα εξαιρεθούν χιλιάδες νοικοκυριά που είναι σήμερα ενταγμένα.

Με το νέο ΚΟΤ δημιουργούνται δύο νέες κατηγορίες, ενώ για την ένταξη συνυπολογίζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού (αυτοκίνητα, ακίνητα, καταθέσεις κ.ά.) και όχι μόνο τα εισοδήματα, όπως ισχύει σήμερα. Πελάτης της ΔΕΗ ή των ανταγωνιστών της που έχει χαμηλό εισόδημα, αλλά παραμένει κάτοχος ενός αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού ή κατοικίας δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο ΚΟΤ.

Στην ουσία, για να μπει κάποιος στο νέο ΚΟΤ πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα