Η χαμηλή παραγωγικότητα, «σαράκι» των μικρομεσαίων

Η χαμηλή παραγωγικότητα, «σαράκι» των μικρομεσαίων 08.12.2017Επιχειρήσεις

Η πολύ χαμηλή παραγωγικότητα, που ανέρχεται μόλις στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είναι η βασική αδυναμία των ελληνικών μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως επεσήμανε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΣΕΒ, ενώ οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, δεν ισχύει

το ίδιο για την Ελλάδα, όπου ο υψηλός κατακερματισμός δρα ανασταλτικά.

Το δελτίο αναφέρει ότι οι 676.700 μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεισφέρουν στο 87% του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, δημιουργούν προστιθέμενη αξία ίση με 19,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και παράγουν το 44,2% των ελληνικών εξαγωγικών αγαθών.

Ωστόσο, το πολύ μικρό μέγεθος των πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν μετασχηματίζεται σε απόδοση, παρά την ευελιξία που θα έπρεπε θεωρητικά να τις διακρίνει. Ετσι, οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας παράγουν περίπου 9,3% του ΑΕΠ, παρότι αποτελούν το 96,9% του συνόλου, ενώ οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις παράγουν περίπου το 10% του ΑΕΠ, μολονότι αντιστοιχούν μόλις στο 3,1% του συνόλου.

Εξάλλου, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι «η εκπλήρωση των προσδοκιών για μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα απαιτεί η έξοδος από το 3ο Μνημόνιο να γίνει ομαλά και να μη δημιουργήσει ασυνέχειες στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα