Δεύτερο θύμα της ιλαράς 17χρονο παιδί

Δεύτερο θύμα της ιλαράς 17χρονο παιδί08.12.2017Ρεπορτάζ

Νεκρός ανεμβολίαστος Ρομά από επιπλοκές της νόσου, που εξελίχθηκε πλέον σε επιδημία, με 86 νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Δεύτερος νεκρός από την ιλαρά, που πλέον έχει εξελιχθεί σε επιδημία και στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 17χρονο Ρομά, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο. Ο άτυχος νέος πέθανε από εγκεφαλίτιδα, μια θανατηφόρα

επιπλοκή της νόσου, όπως αναφέρει η επιδημιολογική εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και επρόκειτο για ένα μωρό Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, το οποίο έπασχε από υποκείμενη δυστροφία. Σε εγρήγορση είναι όλες οι υγειονομικές δομές της χώρας, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, όπως καταγράφεται στη νέα έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικότερα, τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχουν καταγραφεί επιπλέον 86 νέα κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών από 604 στους 690!

25-44 ετών

«Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 25-44 ετών, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας, που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι» υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση.
Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Να σημειωθεί ότι από την επιδημία ιλαράς που σαρώνει σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν πεθάνει 46 άνθρωποι και 19.000 έχουν προσβληθεί. Το υπουργείο Υγείας συστήνει στις υγειονομικές Αρχές τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας), καθώς είναι η μοναδική ασπίδα προφύλαξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα