«Μαύρα» Χριστούγεννα στη Μάνδρα

«Μαύρα» Χριστούγεννα στη Μάνδρα08.12.2017Ρεπορτάζ

Πνίγονται στις αιτήσεις οι κάτοικοι για τα επιδόματα των 5.000 € για σπίτια και 8.000 € για επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Τρεις βδομάδες μετά τη φονική κακοκαιρία της 15ης Νοεμβρίου, που έπληξε ανεπανόρθωτα τη Μάνδρα, αφήνοντας πίσω της 23 νεκρούς, οι κάτοικοι της μικρής πόλης προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια

τους, να «συγυρίσουν» τον τόπο τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους φτιάχνοντας από το μηδέν τα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις τους που είδαν να χάνονται μέσα στα ορμητικά νερά και στις λάσπες. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκουν μια σανίδα σωτηρίας στα έκτακτα βοηθήματα του υπουργείου Υποδομών, και συγκεκριμένα στο επίδομα των 5.000 ευρώ για τα πλημμυρισμένα σπίτια και των 8.000 ευρώ για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος των αιτήσεων για τις κατοικίες, ενώ χθες «άνοιξε» η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς από τον Δήμο Μάνδρας η καταβολή του χρηματικού βοηθήματος των 586 ευρώ -πάλι έπειτα από σχετική αίτηση-, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες των πλημμυροπαθών.

Μπροστά στο δημαρχείο της Μάνδρας, όπου γίνονται καθημερινά εκατοντάδες αιτήσεις για τα επιδόματα, η Ελένη Αντζουλάτου, κάτοικος εδώ και 12 χρόνια στον οικισμό Παλαιοχώρι της Μάνδρας, λέει στη «δημοκρατία» ότι φέτος θα περάσει μαύρα Χριστούγεννα. «Εκείνη την ημέρα κοιμόμουν. Αν και το σπίτι είχε μόνωση, άκουσα τέτοια βοή, που νόμιζα ότι γινόταν σεισμός, μετά κατάλαβα τι ακριβώς είχε συμβεί. Πλημμύρισαν οι αποθήκες του σπιτιού μου με αποτέλεσμα να καταστραφεί ό,τι είχα εκεί μέσα και να μείνω χωρίς θέρμανση, μια και εκεί βρισκόταν το καλοριφέρ. Ας πούμε ότι τώρα προσπαθούμε να βρούμε ξανά τους ρυθμούς μας. Σκέφτομαι όσους πνίγηκαν και αυτούς που έμειναν χωρίς σπίτι και λέω ότι είμαι σε καλύτερη κατάσταση».

Η ίδια τονίζει ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία «πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και όχι να κατηγορεί η προηγούμενη δημοτική Αρχή την τωρινή για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν».

Να παλέψουν όλοι

«Για αυτά τα έργα που έμειναν στα χαρτιά πρέπει να παλέψουν όλοι οι κάτοικοι της Μάνδρας τώρα. Τι να τις κάνουμε τις αποζημιώσεις αν αύριο συμβεί πάλι μια παρόμοια καταστροφή;» λέει από την πλευρά της η κυρία Αρτεμις, χήρα με τρία παιδιά.

Η ίδια έκανε αίτηση για τις οικονομικές ενισχύσεις των 5.000 και των 8.000 ευρώ, αντίστοιχα, καθώς είδε μέσα σε λίγες ώρες να χάνονται οι κόποι μιας ζωής, τόσο στο σπίτι όσο και στη βιοτεχνία με ρούχα που είχε, που έπαθε ζημιά 90.000 ευρώ! Μάλιστα, το πρωινό της 15ης Νοεμβρίου λίγο έλειψε να χάσει και τη ζωή της. «Εκείνη την ημέρα κινδύνεψα να πνιγώ και εγώ και η μητέρα μου. Σωθήκαμε τελευταία στιγμή και φύγαμε με τις πιτζάμες από το σπίτι, στο οποίο μπήκε νερό που έφτασε το 1,5 μέτρο».

Με δάκρυα στα μάτια, η Αγγελική Μαθιόζου φέρνει ξανά στο μυαλό της την ημέρα που είδε το χρωματοπωλείο της, μέσα στο οποίο υπήρχαν περισσότερα από 5.000 είδη, να καταστρέφεται. «Το μαγαζί είχε πλημμυρίσει ξανά το 2015, αλλά τότε το νερό είχε φτάσει μόλις τους 40 πόντους. Τώρα δεν έμεινε ούτε καρφί στον τοίχο» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα 8.000 ευρώ για τα οποία υπέβαλε αίτηση δεν επαρκούν, καθώς οι ζημιές στο κατάστημα φτάνουν τα 200.000 ευρώ. «Θα το ανοίξω ξανά το μαγαζί, αλλά σε άλλη περιοχή, αν δεν γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα που θα παρέχουν μια θωράκιση» συμπληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα