Αβρότητες και χαλαρή διάθεση στο δείπνο με ελληνοτουρκικές γεύσεις

Αβρότητες και χαλαρή διάθεση στο δείπνο με ελληνοτουρκικές γεύσεις08.12.2017Πρόσωπα

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, αρκετά πιο ευχάριστο, κινήθηκε το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο χθες βράδυ, όπου η πρωινή δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη θέση στις αβρότητες, που χαρακτήρισαν την εμφάνιση των δύο προέδρων.

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο

και τον Κεμάλ Ατατούρκ για να υπογραμμίσει όσα ενώνουν τους δύο λαούς, τα οποία -όπως είπε- είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. «Με ιδιαίτερη χαρά σάς υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή η επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη.


Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και στην προοπτική των λαών μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει αμέσως μετά: «Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής».

Η αντιφώνηση

Σε ανάλογο ύφος ήταν η αντιφώνηση του Τούρκου προέδρου, που παρουσιάστηκε σαφώς πιο χαλαρός και χαμογελαστός. «Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Υστερα από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα πολύτιμη» τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ευχαριστώντας την ελληνική ηγεσία. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά» δήλωσε. Στο δείπνο είχε δοθεί εντολή στο προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου να μην υπάρχει κρασί στο τραπέζι όπου θα κάθεται ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς ως μουσουλμάνος ο κ. Ερντογάν δεν πίνει αλκοόλ, ακολουθώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις του. Το μενού περιελάμβανε γεύσεις κοινές για Ελληνες και Τούρκους, και συγκεκριμένα γαρίδες με εσπεριδοειδή με χόρτα και σελινόριζα, φιλέτο σφυρίδας με λαχανικά, φρούτα και καφέ.

«Χαστούκι» για τις προκλητικές αξιώσεις της Αγκυρας από Ουάσινγκτον - Βρυξέλλες

«Χαστούκι» στον Ρ. Τ. Ερντογάν από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες για τα περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Ανώτατοι αξιωματούχοι, τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και από την Κομισιόν, ερωτηθέντες να σχολιάσουν το προκλητικό αίτημα του Τούρκου προέδρου, το οποίο συνιστά αλλαγή συνόρων, απάντησαν, μιλώντας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ μέσω της διπλωματικής οδού διεμήνυσαν ότι δεν συμφωνούν με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για επικαιροποίηση - αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Τη φόρα του «σουλτάνου» έκοψαν και οι Βρυξέλλες. Ανώτατη κοινοτική πηγή δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις διεθνείς συνθήκες. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τεταμένες.

Με τις μεν πρώτες το ρήγμα στις σχέσεις μεγαλώνει, ιδίως και μετά την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ από τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, και με τις δε δεύτερες, η προκλητική στάση του Ερντογάν, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου έχουν ως συνέπεια τις έντονες ενστάσεις όσον αφορά τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Η «εθνική στρατηγική» και το βήμα που του δόθηκε από ιδιωτικό κανάλι

Εάν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τα φάουλ του προέδρου της Τουρκίας ξεκίνησαν μία μέρα πριν με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι την Τετάρτη το βράδυ. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων όφειλε και ο Τούρκος πρόεδρος να πράξει το αντίστοιχο ισοδύναμα μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό δεν διασφαλίστηκε όμως, από ό,τι φάνηκε, καθώς ο Ερντογάν αφέθηκε να επιλέξει ένα ιδιωτικό κανάλι.

Παρατράγουδα

Από εκεί και πέρα άρχισαν τα παρατράγουδα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος από το παλάτι του άρχισε να ρίχνει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας με όσα ισχυρίστηκε για την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
Από τη μεριά του και το ίδιο το ιδιωτικό κανάλι (αν και κατανοούμε το κυνήγι της τηλεθέασης) θα έπρεπε να βάλει πρώτα την εθνική στρατηγική και ευθύνη από το να δώσει βήμα -και μάλιστα χωρίς απάντηση- στον Τούρκο πρόεδρο να πει όσα είπε.
Για παράδειγμα, η «δημοκρατία» σε εποχές δύσκολες για τον Τύπο επέλεξε να στερηθεί έσοδα, τηρώντας την εθνική γραμμή και αρνούμενη να δεχτεί πληρωμένες καταχωρίσεις (διαφήμιση) από την Turkish Airlines.

Keywords
Αναζητήσεις
τη σειμαινε επίσκεψη αβροτητας
Τυχαία Θέματα