Πώς προκαλείται η κακοσμία του στόματος;

Γράφει η Μπουτσιούκη Χριστίνα, Οδοντίατρος και συνεργάτιδα του doctoranytime.gr

Τι είναι η κακοσμία του στόματος;

Η κακοσμία στόματος ή επιστημονικά χαλίτωση είναι μία δυσάρεστη κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί, άλλοι συχνότερα και άλλοι πιο αραιά. Εάν δεν είστε σίγουροι για την οσμή του στόματός σας, μία επίσκεψη στον οδοντίατρο θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του προβλήματος και θα σας απαλλάξει από στιγμές αμηχανίας. Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε, όμως, διαβάστε παρακάτω μερικές σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στην κακοσμία του στόματος.

Πόσο συχνό πρόβλημα είναι η κακοσμία
του στόματος;

Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού πάσχει από κακοσμία του στόματος. Ό, τι τρώμε και πίνουμε τείνει να επηρεάζει τις μυρωδιές του σώματος και αυτό γίνεται έντονα αντιληπτό μέσω του αέρα που εκπνέουμε. Φαγητά με έντονες γεύσεις όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια συμβάλλουν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα στην άσχημη μυρωδιά του στόματος, μέσω της μεταφοράς των ουσιών στην αιματική κυκλοφορία και στους πνεύμονες, έως ότου ο οργανισμός να τις εξουδετερώσει σταδιακά.

Ποιες άλλες αιτίες προκαλούν κακοσμία του στόματος;

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται ή να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:

Το μη καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και το μείγμα υπολειμμάτων τροφών και βακτηρίων του στόματος που παραμένει στις οδοντικές επιφάνειες, στα ούλα και στις σχισμές της γλώσσας. Οι παθήσεις των ούλων, όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, λόγω του μικροβιακού φορτίου που βρίσκεται εγκατεστημένο στου μαλακούς ιστούς. Χαλασμένα δόντια, χαλασμένα σφραγίσματα ή παλιές προσθετικές εργασίες, λόγω των τερηδονισμένων ιστών. Παλιές ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες, που λόγω χρονιότητας έχουν άσχημη οσμή. Περιστεφανίτιδα στην περιοχή των φρονιμητών, συνήθως στην κάτω γνάθο. Οι δίαιτες λόγω μη συχνής λήψης τροφής και δημιουργία διαφόρων προϊόντων μεταβολισμού στον οργανισμό με άσχημη οσμή. Η ξηροστομία, κατάσταση στην οποία παρατηρείται μειωμένη ροή σάλιου με επακόλουθο τη μειωμένη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού του στόματος και απομάκρυνσης των υπολειμμάτων των τροφών. Γενικές διαταραχές της υγείας και τοπικές λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, χρόνια ιγμορίτιδα, ρινική καταρροή, χρόνια βρογχίτιδα, διαβήτης, γαστρεντερικές διαταραχές, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια και καρκίνος, καταστάσεις οι οποίες απαιτούν τη συμβολή του ειδικού ιατρού. Η λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο άμεσα λόγω συγκεκριμένων χημικών ουσιών, όσο και έμμεσα λόγω της μακροπρόθεσμης πρόκλησης ξηροστομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα