Οι 5 περιπτώσεις πόνου που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Ο πόνος είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται με πολλές παθήσεις. Δεν είναι λίγες αυτές που κάνουν την εμφάνισή τους με την εκδήλωση πόνου και αυτός είναι ένας “εύκολος” τρόπος για το σώμα να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά και να ωθήσει τον ασθενή να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό και να αναζητήσει θεραπεία.

Πότε ο πόνος πρέπει να μας οδηγήσει στο γιατρό;

Ο πόνος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τον ήπιο πόνο και τον πιο έντονο. Μπορεί επίσης είτε να είναι συνεχής είτε όχι. Το πόσο γρήγορα θα σπεύσουμε στο γιατρό από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ο πόνος εξαρτάται από το πώς αυτός παρουσιάζεται.

Ένας έντονος και συνεχής πόνος, όπου κι αν αυτός εμφανιστεί, θα πρέπει σίγουρα να μας οδηγήσει άμεσα στο γιατρό, ειδικά αν πριν δεν συντρέχει κάποιος λόγος που να αιτιολογεί την αιφνίδια έναρξή του.

Τα 5 συμπτώματα- σημεία πόνου που αμελούμε ενώ δεν θα έπρεπε:

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος ακολουθείται και από ένα αίσθημα δυσφορίας. Παρατηρείται συνήθως στο θώρακα και μπορεί να προέρχεται από διάφορες καταστάσεις είτε παθολογικές είτε ψυχολογικές. Πίσω από τον πόνο στο στήθος ίσως κρύβεται κάποια καρδιολογική πάθηση, κάποια ασθένεια των πνευμόνων, των μυών ή του πεπτικού συστήματος. Είναι εξίσου πιθανό να οφείλεται και σε έντονο στρες που ίσως βιώνουμε εκείνη τη στιγμή.

Ο έντονος πόνος στο στήθος θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στο γιατρό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε κάποιο αιφνίδιο και επείγον καρδιολογικό νόσημα (όπως π.χ. έμφραγμα). Το αίσθημα φτερουγίσματος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που κάποιος δεν θα πρέπει να αμελήσει, γι’ αυτό καλό είναι να σπεύσει στο γιατρό και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις που θα του συστήσει.

Πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Καταρχάς, πρέπει να αναφερθεί ότι εντοπίζεται στο κάτω και άνω μέρος της περιοχής της ράχης. Ένας οξύς πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια κίνηση που μπορεί να κάναμε οι ίδιοι, σε κάποια άρση μεγάλου βάρους, είτε σε κάποιο άλλο νόσημα που υποκρύπτεται. Δηλαδή μπορεί να προέρχεται από κάποια διαταραχή στη σπονδυλική στήλη, στους νεφρούς, στους μύες, στην πλάτη ή ακόμη και στις ωοθήκες ή στους όρχεις. Όταν ο πόνος δεν φαίνεται να προέρχεται από κάποια κίνηση που εμείς οι ίδιοι κάναμε ή επιμένει, τότε θα πρέπει να σπεύσεις άμεσα στο γιατρό, ώστε να ελεγχθεί από πού προέρχεται και αν φυσικά, χρειάζεται περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος για τον ακριβή εντοπισμό της εστίας του προβλήματος.

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος αυτός εστιάζει στην περιοχή της πλάτης και των ώμων και είναι ιδιαιτέρως επώδυνος. Οι πιθανές αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται είναι κάποια διαταραχή στα οστά, στη σπονδυλική στήλη, στους μύες ή στους τένοντες. Συνήθως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αλλά για φυσική εξέλιξη της παρόδου της ηλικίας στο σώμα, ωστόσο μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο τραυματισμό ή κάποια άλλη πάθηση που αντανακλά τον πόνο στην πλάτη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό για να εντοπίσει εκείνος πού οφείλεται και αν πρόκειται για κάποια άλλη πάθηση που υποκρύπτεται.

Πόνος στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή στο νευρικό σύστημα, στους μύες, στο λαιμό, στο κεφάλι ή στον ώμο. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται και από κάποια δυσκολία στην κίνηση ή στο στρίψιμο του κεφαλιού, μούδιασμα ή ακόμη και ζαλάδες και πονοκέφαλο. Τα αίτια εμφάνισής του είναι ασαφή. Ο πόνος στον αυχένα ίσως οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό, σε κακή στάση του σώματος είτε στο γραφείο είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου είτε σε έντονη σωματική δραστηριότητα. Έχει συμβεί αρκετές φορές να τον εκδηλώνει ένα άτομο μετά από έντονο στρες, άρα πρόκειται και για ένα σύμπτωμα ψυχολογικής αιτίας.

Για να αντιμετωπιστεί ο πόνος στον αυχένα, θα πρέπει αρχικώς ο γιατρός να αποκλείσει κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο, ώστε να δώσει τα κατάλληλα αναλγητικά ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα.

Πόνος στο πόδι

Ο πόνος στο πόδι απαντάται συχνά σε άτομα διαφόρων ηλικιών και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η καταπόνηση του ποδιού, η ηλικία, το βάρος, η στάση του σώματος, αλλά και άλλες παθήσεις που μπορεί να υποκρύπτονται όπως κάποιος τραυματισμός, λοιμώξεις των αρθρώσεων, προβλήματα συνδετικού ιστού, πλατυποδία, αρθρίτιδα κ.ά. Ο πόνος στο πόδι μπορεί να είναι είτε δυνατός και επίμονος είτε πιο ήπιος και να επιδεινώνεται όταν το άτομο σηκώνεται μετά από πολύωρο κάθισμα, όταν σηκώνει βάρος, όταν σκύβει ή ανεβοκατεβαίνει σκάλες.

Για την αντιμετώπιση του πόνου στα πόδια, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό ιατρό, ο οποίος είναι πιθανό να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο μέσω απεικονιστικών εξετάσεων, αν δεν διαπιστωθεί από τον κλινική εξέταση η ακριβής αιτία πρόκλησης του προβλήματος.

Πονάς; Γιατί να το αμελήσεις;

Ο πόνος στο σώμα μας είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να το αμελήσουμε. Αν παρατηρήσεις κάποιο έντονο σύμπτωμα, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό. Ακόμη κι αν διαπιστώσεις ότι κάποιος δικός σου άνθρωπος ταλαιπωρείται από πόνους σε κάποιο σημείο του σώματός του, κλείσ’ του άμεσα ένα ραντεβού σε γιατρό μέσα από το doctoranytime.

Μην αργείς! Κάνε σήμερα το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου και φρόντισε την υγεία σου!

Keywords
Τυχαία Θέματα