10 παθήσεις που θα μπορούσαν να προλάβουν οι γονείς σου αν έκαναν εγκαίρως εξέταση

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα ακούσεις τους γονείς σου να λένε «δεν είναι τίποτα θα περάσει», κάν’ τους να το ξανασκεφτούν.

Η έγκαιρη διάγνωση μιας πάθησης οδηγεί σίγουρα στην καθυστέρησή της και πολλές φορές στην πλήρη ίασή της. Όσο νωρίτερα επισκεφθεί κανείς το γιατρό και εντοπίσει το πρόβλημα τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να το καταπολεμήσει και τελικά, να το νικήσει. Οι γονείς πολύ συχνά αμελούν τον εαυτό τους, ενώ δείχνουν υπερβάλλον ενδιαφέρον για την υγεία των παιδιών τους. Γι΄αυτό θα πρέπει εσύ να τους βοηθήσεις να αποκτήσουν

ξανά τον έλεγχο της υγείας τους, ξεκινώντας με μια απλή επίσκεψη στο γιατρό.

Ποιες είναι οι 10 παθήσεις που προλαμβάνει κανείς αν κάνει εγκαίρως τις εξετάσεις του;

Μιλήσαμε με 5 γιατρούς- συνεργάτες του doctoranytime των εξής ειδικοτήτων: ορθοπαιδικός, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, ΩΡΛ, οδοντίατρος και καταλήξαμε ότι αυτές είναι μερικές από τις παθήσεις που με έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται καλή πρόγνωση.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι ίσως το κλειδί για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Μερικές από τις παθήσεις που έχουν καλύτερη έκβαση αν διαγνωστούν εγκαίρως στους προαναφερθέντες τομείς είναι:

Καρδιολογικές παθήσεις

Ο Δρ. Σταύρος Βογιατζής- Καρδιολόγος αναφέρει πως 3 καρδιολογικές παθήσεις οι οποίες απαντώνται συχνά στα άτομα άνω των 50 ετών είναι

η αρτηριακή υπέρταση,η στεφανιαία νόσος καιη κολπική μαρμαρυγή.

Αυτές οι ασθένειες φαίνονται να είναι εξίσου επικίνδυνες, αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα. Μία νόσος, για την οποία αμελούν συχνά οι ασθενείς να κάνουν τακτικό έλεγχο ενώ δεν θα έπρεπε, είναι η αρτηριακή υπέρταση.

Η θετική έκβαση στην εξέλιξη μιας πάθησης έγκειται στο πόσο έγκαιρα μπορεί κανείς να τη διαγνώσει. Η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου, ωστόσο δεν αφορά μόνο στον τακτικό έλεγχο αλλά και στο τι κάνει ένα άτομο, ώστε να μην εμφανιστούν καθόλου οι ασθένειες αυτές.

Οφθαλμολογικές παθήσεις

Ο καταρράκτης και το γλαύκωμα είναι δύο ακόμα παθήσεις που, σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο Δρ. Στέφανο Στέφα, απαντώνται συχνά σε άτομα άνω των 50 ετών. Η πιο επικίνδυνη από τις παραπάνω νόσους είναι ίσως το γλαύκωμα, ωστόσο όλες οι παθήσεις απαιτούν τακτικό έλεγχο από τον θεράποντα ιατρό.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες παθήσεις των ματιών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επικίνδυνες, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των ματιών. Όλες οι παραπάνω θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατό, καθώς ενέχει ο κίνδυνος ο ασθενής στη χειρότερη περίπτωση να χάσει ακόμη και την όρασή του. Πλέον με τις σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης, η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το παρελθόν.

Παθήσεις περιοχής τραχήλου

Ο Δρ. Αθανάσιος Ζήσης–ΩΡΛ αναφέρθηκε λεπτομερώς στις νόσους που πλήττουν τα άτομα άνω των 50 ετών και θα μπορούσαν δυνητικά να εξελιχθούν σε επικίνδυνες. Οι νεοπλασματικές παθήσεις είναι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις που πρέπει να διερευνήσει κανείς, καθώς στην ηλικία αυτή αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης τους.

Οι ασθένειες που εμφανίζονται στην περιοχή του τραχήλου τείνουν να είναι οι πιο επικίνδυνες. Είναι δυνατό να εμφανιστεί αιφνιδίως ένα μικρό μόρφωμα και επειδή είναι ασυμπτωματικό, ο ασθενής να μην δώσει σημασία ή να μην το αντιληφθεί αμέσως. Αυτό, όμως, μπορεί να προέρχεται από μια σοβαρότερη βλάβη στην υγεία του ατόμου. Ακόμη και μια βραχνάδα, αν είναι επίμονη, θα πρέπει να θορυβήσει έναν ασθενή και να τον οδηγήσει σε περαιτέρω διερεύνηση, καθώς ίσως υποκρύπτεται κάτι άλλο. Το μήνυμα του Δρ. Ζήση προς τους ασθενείς είναι ότι ο τακτικός έλεγχος είναι σημαντικός για την έγκαιρη διάγνωση. Ειδικότερα οι ασθενείς με αυξημένους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, αλκοόλ) δεν θα πρέπει να αμελούν τον προληπτικό τους έλεγχο, ώστε αν κάτι εντοπιστεί εγκαίρως να είναι θεραπεύσιμο.

Οδοντικές παθήσεις

Η περιοδοντίτιδα είναι η νόσος που ο οδοντίατρος Δρ. Παναγιώτης Λαμπρόπουλος θεωρεί ως την πιο συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών. Πρόκειται για μία πάθηση που είναι δυνάμει επικίνδυνη, καθώς συνήθως οι άνθρωποι την αμελούν και προσέρχονται στο γιατρό όταν τα δόντια τους έχουν ήδη αρχίσει να απειλούνται και άρα, το πρόβλημα είναι πλέον μεγάλο. Άνθρωποι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και επομένως, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν αυτή τη γρήγορη εξέλιξη στο στόμα τους, γι΄αυτό είναι σημαντικό να προληφθεί η νόσος εγκαίρως.

Παθήσεις των οστών

Σύμφωνα με τον ορθοπαιδικό Δρ. Γεώργιο Ρήγο, νόσοι όπως η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα, αν η διάγνωσή τους γίνει εγκαίρως, η εξέλιξή τους μπορεί να καθυστερήσει. Η οστεοπόρωση είναι δυνατό να εξελιχθεί σύντομα και να δυσκολέψει έτσι τη ζωή ενός ατόμου. Γι’ αυτό αν ο ασθενής ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και αν δεν αμελεί την τακτική παρακολούθηση από το γιατρό, η εξέλιξή της μπορεί να καθυστερήσει αρκετά.

Μην αμελείς τα συμπτώματα

Οι περισσότερες παθήσεις εκδηλώνονται με έντονα ή πιο ήπια συμπτώματα. Οτιδήποτε ασυνήθιστο συμβαίνει στο σώμα μας θα πρέπει να το παρακολουθούμε και αν επιμένει να απευθυνόμαστε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι συνηθίζουν να αμελούν τόσο τον τακτικό ιατρικό τους έλεγχο όσο και συμπτώματα που πιθανόν τους ταλαιπωρούν. Οι γονείς έδιναν, δίνουν και θα δίνουν πάντα προτεραιότητα στα παιδιά τους και αυτό συχνά τους οδηγεί στο να παραμελούν τον εαυτό τους, πολλώ δε μάλλον την υγεία τους. Ανέκαθεν έθεταν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών τους και ενώ δεν ξεχνούσαν ποτέ τον τακτικό ιατρικό έλεγχο για εκείνα, για τον εαυτό τους δεν φαίνονται να κάνουν το ίδιο.

Εσύ, λοιπόν, τι θα κάνεις για εκείνους τώρα που ήρθε και η δική σου σειρά να τους φροντίσεις;

«Πονάω λίγο, αλλά θα περάσει»

Πόσες φορές δεν έχεις νιώσει ότι οι γονείς σου ταλαιπωρούνται από κάποιο σύμπτωμα (πόνο, πιάσιμο, αδυναμία) και δεν το αναφέρουν καν, παρά μόνο όταν επιμείνει για πολλές ημέρες και αρχίσει να γίνεται αφόρητο; Παρόλο που μας μεγάλωσαν με στοργή και μαθαίνοντάς μας να προσέχουμε, οι ίδιοι δείχνουν να είναι λιγότερο ανήσυχοι όταν πρόκειται για τη δική τους υγεία. «Πονάω λίγο, αλλά θα περάσει», συνηθίζουν να λένε ως δικαιολογία για να αποφύγουν το γιατρό.

Η αμέλεια των συμπτωμάτων και η υποβάθμιση της σημασίας τους μπορεί να αποβεί καταστροφική για το άτομο. Μήπως πρέπει να βοηθήσουμε εμείς τους γονείς μας να πάνε στο γιατρό; Μήπως πρέπει να τους εξηγήσουμε εμείς πόσο σημαντική είναι η πρόληψη;

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία- Βοήθησέ τους να το καταλάβουν!

Μία φράση που συνοψίζει όλα τα οφέλη της εξέλιξης της ιατρικής είναι ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά ανθρώπων που κατάφεραν είτε να ιαθούν πλήρως είτε να καθυστερήσουν για πολλά χρόνια πολύ σοβαρές ασθένειες, επειδή τις διέγνωσαν στο αρχικό τους στάδιο. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αμελούν συχνότερα τον τακτικό προληπτικό τους έλεγχο.

Γι’ αυτό φρόντισε εσύ τους γονείς σου με τον καλύτερο τρόπο, όπως τόσα χρόνια έκαναν κι εκείνοι για εσένα. Δώσ’ τους την ευκαιρία να επισκεφθούν το γιατρό και να πάρουν τον έλεγχο της υγείας τους στα χέρια τους.

Δείξε στους δικούς σου έμπρακτα την αγάπη σου με μια κίνηση αγάπης και φροντίδας μέσα από το doctoranytime για φέτος στις γιορτές.

Κλείσ’ τους τώρα ραντεβού με το γιατρό που χρειάζονται. Με ένα κλικ και χωρίς κανένα κόστος μπορείς να κανονίσεις μία επίσκεψη για τη μαμά, το μπαμπά, τον παππού ή τη γιαγιά σε 6 ειδικότητες γιατρών μέσα από την ενέργεια αγάπης του doctoranytime.

Και αν είσαι τυχερός/ή μπορεί να σου κάνουμε δώρο την επίσκεψη των αγαπημένων σου γονιών ή παππούδων στο γιατρό, καθώς κάθε μέρα ένας ασθενής θα επιλέγεται τυχαία και το κόστος της επίσκεψης θα καλύπτεται από το doctoranytime!

Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθεια τους ιατρούς-συνεργάτες του doctoranytime Δρ. Σταύρο Βογιατζή- Καρδιολόγο, Δρ. Στέφανο Στέφα- οφθαλμίατρο, Δρ. Αθανάσιο Ζήση–ΩΡΛ, Δρ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλο- οδοντίατρο, Δρ. Γεώργιο Ρήγο-ορθοπαιδικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα