Με ποιες ασθένειες συνδέεται η έλλειψη βιταμίνης Β12 στα άτομα άνω των 50 ετών;

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η έλλειψή της ενδέχεται να πυροδοτήσει συμπτώματα ή και διάφορες ασθένειες, που δεν είναι εύκολο να γίνουν πάντοτε άμεσα αντιληπτές.

Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, γι’ αυτό και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν από κάποια από τις ασθένειες που προκαλούνται από την έλλειψή της.

Μία από τις αιτίες στις οποίες οφείλεται

η έλλειψη της βιταμίνης αυτής είναι ότι δεν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να απορροφηθεί σωστά από το στομάχι ή το λεπτό έντερο. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι η ανεπάρκειά της μπορεί να οφείλεται και στη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή κάποιας χρόνιας αγωγής.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που συνήθως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι είναι άνω των 50 ετών, οι χορτοφάγοι, οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε επέμβαση στο στομάχι, όσοι πάσχουν από κακοήθη αναιμία και από ατροφική γαστρίτιδα. Είναι πιθανό να παρουσιαστεί έλλειψη της βιταμίνης Β12 ακόμη και σε βρέφη, όταν η μητέρα που θηλάζει είναι χορτοφάγος.

Τι είναι η βιταμίνη Β12 και ποιος ο ρόλος της στον οργανισμό μας;

Η βιταμίνη Β12 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι:

Το κρέας (κόκκινο κρέας, γαλοπούλα κ.ά.) Τα ψάρια Το γάλα Το τυρί Τα αβγάΤι κινδύνους έχει ένας ασθενής που παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης Β12;

Η βιταμίνη Β12 δεν έχει άμεσα ορατά συμπτώματα όταν λείπει από τον οργανισμό. Ωστόσο, η έλλειψή της μπορεί να γίνει επικίνδυνη, καθώς είναι πιθανό κάποια στιγμή ο ασθενής να αναπτύξει συμπτώματα ή παθήσεις όπως αναιμία, διαρκή κόπωση, νευρολογικά προβλήματα, διαταραχές μνήμης, διαταραχές στο περπάτημα, θλίψη ή ακόμη και παραισθήσεις.

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, η ικανότητα του οργανισμού του να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες των τροφών μειώνεται, εφόσον δεν διαθέτει πλέον τα απαραίτητα πεπτικά οξέα. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας που οφείλονται στην έλλειψη της βιταμίνης Β12.

Η χρόνια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 πυροδοτεί την έναρξη διαφόρων συμπτωμάτων, που δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν ότι οφείλονται σε αυτήν. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συγχέεται η απώλεια μνήμης που οφείλεται στην ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 με τις διαταραχές μνήμης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην τρίτη ηλικία, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνεται η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή εγκαίρως. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να επισκεφθεί τον κατάλληλο γιατρό και να πραγματοποιήσει αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο αίμα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τους γονείς μου να διαπιστώσουν αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας;

Επειδή συχνά οι γονείς μας ή γενικότερα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αμελούν τον εαυτό τους και δεν κάνουν εξετάσεις, καλό θα ήταν να τους βοηθήσουμε εμείς να εντάξουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους τον τακτικό ιατρικό τους έλεγχο. Εκείνοι άλλωστε ανέκαθεν μας φρόντιζαν και μας προστάτευαν από οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει την υγεία μας. Τώρα ήρθε η σειρά μας να τους φροντίσουμε.

Στο doctoranytime σου δίνουμε τη δυνατότητα να το κάνεις πράξη και να δείξεις πόσο αγαπάς τους γονείς και τους παππούδες σου μέσα από μία ενέργεια ζωής και πρόληψης.

Φρόντισέ τους…

…και κλείσ’ τους τώρα ραντεβού με το γιατρό που έχουν περισσότερο ανάγκη. Με ένα κλικ και χωρίς κανένα κόστος μπορείς να κανονίσεις μία επίσκεψη για τη μαμά, το μπαμπά, τον παππού ή τη γιαγιά σε 6 ειδικότητες γιατρών μέσα από την ενέργεια αγάπης του doctoranytime.

Και αν είσαι τυχερός/ή μπορεί να σου κάνουμε δώρο την επίσκεψη των αγαπημένων σου παππούδων στο γιατρό, καθώς κάθε μέρα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, ένας ασθενής θα επιλέγεται τυχαία και το κόστος της επίσκεψης θα καλύπτεται από το doctoranytime!

Δες εδώ πώς θα κλείσεις ραντεβού

Keywords
Τυχαία Θέματα