Ποιο είναι το ιδανικό πρόγευμα για τα παιδιά;

Το πρόγευμα είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας για όλους και ειδικότερα για τα παιδιά. Ένα υγιεινό πρωινό αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά και το πνεύμα ενός παιδιού.

Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και φυσικά δεν θα παραλείπει να περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας ή διαφόρων διατροφικών προβλημάτων.

Γιατί πρέπει τα παιδιά να τρώνε ένα καλό πρωινό;

Αρχικώς, ένα παιδί που τρέφεται σωστά και δεν υποσιτίζεται ή δεν παραλείπει το πρωινό γεύμα παρουσιάζει

αποδεδειγμένα καλύτερη υγεία συνολικότερα. Πιο συγκεκριμένα έχει:

Καλύτερη μαθητική επίδοσηΒελτιωμένη μνήμηΙκανότητα να μαθαίνει νέες πληροφορίεςΙκανότητα συνδυαστικής σκέψηςΚαλύτερη συγκέντρωσηΕνεργητικότητα

Είναι γεγονός πως ένα παιδί που αρνείται ή δεν προλαβαίνει να φάει πρωινό, κατά τη διάρκεια της ημέρας δείχνει πιο οκνηρό, ταλαιπωρημένο και απρόθυμο να παρακολουθήσει το μάθημα.

Η καθημερινή κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού βοηθά, επίσης, τα παιδιά να μην στρέφονται σε ανθυγιεινά σνακ ως ενδιάμεσα γεύματα. Αυτό παρουσιάζει μακροπρόθεσμα πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία του ατόμου, καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιολογικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή του.

Τι περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό για τα παιδιά;

Το σωστό πρόγευμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από τρεις κατηγορίες θρεπτικών ουσιών:

υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι τροφές που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι ελαφριές για το στομάχι, ώστε να μην επιβαρύνουν την πέψη.

Μία καλή πρόταση για παιδικό πρωινό είναι το άπαχο γάλα με δημητριακά, μέλι, αβγά ή φυτικό βούτυρο. Τα δημητριακά, τα αβγά και φρούτα όπως οι μπανάνες είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που σημαίνει ότι συντελούν στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Σε γενικές γραμμές, ένα σωστό και πλήρες πρωινό για τα παιδιά πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρέσκα ή ξερά φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης), γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι ή τυρί χαμηλών λιπαρών).

Extra tip: Μην ξεχνάς ότι και το δεκατιανό είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας γεύμα για την διατροφική υγεία του παιδιού, αλλά και για την αναπλήρωση της ενέργειας που έχασε. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να πάρει μαζί του στο σχολείο ένα θρεπτικό κολατσιό από το σπίτι, ώστε να μην στραφεί σε κάποια ανθυγιεινή επιλογή που ίσως υπάρχει στο σχολείο.

Οι γονείς πρέπει να τρώνε κι εκείνοι πρωινό μαζί με τα παιδιά;

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να βλέπει ότι και οι γονείς του ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνουν ένα θρεπτικό πρωινό. Αν είναι εφικτό δοκιμάστε να φάτε πρωινό όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι και συμπεριλάβετε όλες τις παραπάνω ομάδες τροφίμων. Να είστε σίγουροι ότι θα έχετε και εσείς οι γονείς περισσότερη ενέργεια και καλύτερη απόδοση στη δουλειά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δες εδώ μερικές υγιεινές επιλογές για σνακ στο σχολείο.

The post Ποιο είναι το ιδανικό πρόγευμα για τα παιδιά; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα