Τράπεζες και μεταλλεία συμπαρασύρουν τους ευρωπαϊκούς δείκτες

Σημαντική πτώση σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά από μια εβδομάδα με τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Δεκέμβριο. Αιτία, η υποχώρηση των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης λόγω των τιμών του άνθρακα, αλλά και οι εξελίξεις στη Deutsche Bank που συμπαρέσυρε και τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 νωρίτερα σημείωνε πτώση 0,7%.

Στους

βασικότερους δείκτες, ο FTSE100 με απώλειες 0,34%, ο DAX στο -0,72%, ο CAC40 υποχωρεί 0,43%, ενώ ο ΙΒΕΧ35 σημειώνει οριακή άνοδο 0,07%

Τις χειρότερες επιδόσεις τις έχει η μετοχή της Deutsche Bank με πτώση νωρίτερα κατά 6,9%.

Σύμφωνα με το Sky News, η γερμανική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες δικαστικές περιπέτειες για υπόθεση trading ξένου συναλλάγματος. Στο μεταξύ, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε αμκ ύψους 8 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.

Σύμφωνα με τον CEO της, John Cryan, έναν χρόνο νωρίτερα η άντληση κεφαλαίων θα ήταν πιο δύσκολη, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg . Παράλληλα, σημείωσε ότι επίκειται μείωση των θέσεων εργασίας με την ενοποίηση της Postbank με τον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας.

Πάντως, παρά την πτώση του Stoxx 600 από την περασμένη Τετάρτη, σειρά αναλυτών τον επαναφέρουν σε θετικό outlok, αναφέροντας ότι οι μετοχές συνεχίζουν να αμύνονται σε πολυάριθμες διορθώσεις και, όπως λένε, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι μια επένδυση με μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένης μιας ξεκάθαρης στροφής τους σε ανοδική πορεία.

Η μετοχή της σκωτσέζικης Standard Life σημείωσε άνοδο 7,2% και αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του Stoxx 600 μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Aberdeen Asset Management.

Η μετοχή της Peugeot σημείωσε άνοδο 5,3% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Opel και της Vauxhall από τη General Motors, με τίμημα 2,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αναμένεται εντός του μήνα και η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, όπως προανήγγειλε την Παρασκευή η Janet Yellen.

Keywords
Τυχαία Θέματα