Οι αγορές καλπάζουν, αλλά η Ελλάδα χαροπαλεύει

Ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια με οδηγό τη Wall Street κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά, η Ελλάδα, την οποία εμείς βαυκαλιζόμαστε να θεωρούμε “μαγαζί γωνία”, έχει μείνει απελπιστικά πίσω. Αιτία η αδυναμία του πολιτικού κόσμου να προωθήσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η απόλυτη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος και η συνακόλουθη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Η καθυστέρηση της χώρας που προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια θα έχει μακροχρόνιες

κακές επιπτώσεις.

Τi συμβαίνει στον κόσμο σήμερα και πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Στις ΗΠΑ

Συνωστισμός στη Wall Street από τους επενδυτές, με τον Dow Jones να καταφέρνει σε μόλις 24 ημέρες, να ανέβει από τις 20.000 μονάδες στις 21.000 μονάδες. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος με κέρδη 24% από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Dow Jones βρέθηκε πάνω από τις 21.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, με τα συνολικά κέρδη του δείκτη από την ημέρα της εκλογής του Trump να φτάνουν στο 13%. Ενδεικτικό της επιθετικότητας των αγοραστών και του συνωστισμού που παρατηρείται στις αγορές μετοχών, είναι ότι ο Dow Jones πραγματοποίησε μια από τις πιο γρήγορες ανόδους 1.000 μονάδων στην ιστορία του, καθώς χρειάστηκε μόλις 24 ημέρες για να πάει από τις 20.000 στις 21.000 μονάδες.

Ο λόγος της ξέφρενης ανόδου έχει να κάνει αποκλειστικά με τις πολιτικές που ο Trump έχει αποφασίσει να εφαρμόσει. Οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που δίνουν ανάσα σε οικονομία και μετοχές είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους $1 τρισ. και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα για τις μετοχές: Αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, αύξηση της κατανάλωσης, αύξηση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας, αύξηση των κερδών ανά μετοχή.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η πιθανή αύξηση επιτοκίων από τη Fed στις 15 Μαρτίου, θα επιβεβαιώσει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε μια εξαιρετική οικονομική περίοδο, η δυναμική της οποίας όχι μόνο δεν φθίνει μετά από οκτώ χρόνια, αλλά ετοιμάζεται να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση από τις πολιτικές του Trump.

Η Fed δείχνει να θέλει να προλάβει ένα πιθανό οικονομικό boom, καθώς εκτός από τις εκτιμήσεις για μεγάλες επενδύσεις που θα προκύψουν από τον επαναπατρισμό αμερικανικών κεφαλαίων αλλά και από τη μείωση της φορολογίας, υπάρχει και η πραγματικότητα η οποία δείχνει ότι μεγάλες πολυεθνικές, αμερικανικές και μη, έχουν ήδη εξαγγείλλει την έναρξη νέων μεγάλων επενδύσεων, δείχνοντας απόλυτη πίστη στον Trump.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι σε όλα τα investors’ letters των hedge funds, υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των τοποθετήσεων σε μετοχές κυρίως του τραπεζικού κλάδου. Και όπως είναι γνωστό, όταν οι μετοχές των τραπεζών αναλαμβάνουν τα ηνία της ανόδου στη Wall Street, τότε ακολουθεί το πιο εντυπωσιακό και ξέφρενο ράλι.

Υποχωρούν οι ανησυχίες

Ασφαλώς και η Wall Street δε θα κινείται συνεχώς ανοδικά, όμως αυτό που δείχνει να έχει αλλάξει είναι ότι πλέον δεν αναμένεται κάποια μεγάλη πτώση με την ένταση που αναμενόταν το 2015 και το 2016. Όλα δείχνουν ότι μια διορθωτική κίνηση δε θα μπορούσε να ξεπεράσει εύκολα το 10%-12% καθώς υπάρχουν ακόμα τεράστια λιμνάζοντα κεφάλαια τα οποία θα τοποθετηθούν εν μια νυκτί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η όποια ανησυχία για τις αμερικανικές μετοχές, έχει πολιτική χροιά και με αυτό εννοούμε ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί ο Trump για να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ευαίσθητη παράμετρος για τις αγορές. Όμως, φαίνεται ότι ο Trump είναι το ίδιο δεξιοτέχνης με τον Bernanke, πρώην επικεφαλής της Fed. Όπως και ο Bernanke έπαιξε αριστοτεχνικά το παιχνίδι των δηλώσεων με τα αμερικανικά επιτόκια την περίοδο 2013-2015, έτσι και ο Trump παίζει με τον ίδιο αριστοτεχνικό τρόπο με το χρόνο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Κάθε φορά που οι αγορές τον έχουν ανάγκη, αναφέρεται αριστοτεχνικά στις μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθεί η Ευρώπη αλλά … η Ελλάδα μένει πίσω

Η αμερικανική αισιοδοξία έχει περάσει και στην Ευρωζώνη με τις αγορές σε Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία να καταγράφουν ράλι. Μάλιστα ο γερμανικός DAX αναμένεται στις επόμενες συνεδριάσεις να κινηθεί προς τα δικά του ιστορικά υψηλά από τα οποία απέχει ελάχιστα. Και όλα αυτά, υπό τον φόβο των εκλογών και τα αβέβαια αποτελέσματα που θα υπάρξουν.

Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μου, οι αγορές δεν αποτιμούν κανένα κίνδυνο, αλλά εκτιμούν ότι κάθε αλλαγή είναι προς το καλύτερο. Αποδείχθηκε με το Brexit, αποδείχθηκε με τον Trump θα αποδειχθεί ακόμα και με το σενάριο Le Pen στη Γαλλία. Μια νίκη της Le Pen θα πιέσει το ευρώ αλλά θα απογειώσει τις μετοχές. Άλλωστε τα θετικά macro της Ευρωζώνης θα αποτελέσουν ισχυρή στήριξη στο ευρώ μακροπρόθεσμα.

Το σενάριο της πολιτικής αναταραχής δε δείχνει να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για χώρες οι οποίες έχουν ισχυρή οικονομία και σωστές δομές.

Αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, η οποία από την έναρξη της ελληνικής κρίσης μέχρι και σήμερα, βρίσκεται διαρκώς εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης. Και για μια χώρα σαν την Ελλάδα, αυτό μεταφράζεται σε πλήρη ακυβερνησία, σε πλήρη αποτυχία των προγραμμάτων στήριξης και σε πλήρη αποσύνθεση της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα τιτλοφορείται ως “μαγαζί γωνία” την ώρα που μόνο αυτό δεν είναι. Η πολιτική αστάθεια διατηρεί την Ελλάδα των τριών μνημονίων (και στα πρόθυρα του τέταρτου) όχι μόνο εκτός αγορών αλλά και με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 7,0%.

Την ώρα που η πολιτική έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο αποτυχιών, η έλλειψη σωστών αποφάσεων και μεταρρυθμίσεων οδηγεί την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, στα τάρταρα. Εξηγούμαι: τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και η τέταρτη θα είναι πιο οδυνηρή από όλες. Αποτέλεσμα, η οικονομία να στερείται ρευστότητας και οι τράπεζες να παραμένουν ζόμπι.

Η μη επίλυση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες και όχι οικονομικές. Το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για σειρά κλάδων, δε διευκολύνει τις επενδύσεις με αποτέλεσμα επενδυτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων που είχαν δεσμευτεί για την Ελλάδα να έχουν “πετάξει” για Πορτογαλία, Ισπανία και Νότια Αφρική. Επιχειρήσεις, οι οποίες ως καταχρεωμένες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο εξαγορών, βλέπουν τους επενδυτές να φεύγουν γιατί το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων θα τις οδηγήσει σε επενδυτική αποτυχία, ενώ κάθε μέρα που περνά, οι ζημιές αυξάνονται κατακόρυφα και τα χρέη γιγαντώνονται.

Επίσης, όποιος μεγάλος επενδυτικός όμιλος πίστεψε στο “greek growth story” κατέγραψε τεράστιες απώλειες και βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετά εχθρικούς επενδυτές. Η Ελλάδα έμεινε έξω από ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά πάρτι και ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι παροχής ρευστότητας στην παγκόσμια ιστορία. Και αυτό, δυστυχώς, θα έχει επιπτώσεις στη χώρα και στους πολίτες για πολλά χρόνια ακόμα.

*Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist του Delta Forex Group

Keywords
Τυχαία Θέματα