Cryan: Στροφή 180° για τη Deutsche Bank

Ο CEO της Deutsche Bank δεν σκίζει μνημόνια... Σκίζει το σχέδιο ανάταξης της τράπεζας που εμπνεύστηκε ο ίδιος, με την άμεση παραδοχή ότι η προσπάθεια που κατέβαλε τους τελευταίους 17 μήνες, απέτυχε παταγωδώς.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, το απόγευμα της Κυριακής ανακοίνωσε την

έγκριση μέτρων, όπως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια για μια νέα αρχή. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή δ/νοντος συμβούλου από δύο στελέχη της τράπεζας, που ενδέχεται στην πορεία να διαδεχθούν τον Cryan, η πώληση μέρους του τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και η εγκατάλειψη του σχεδίου της μονάδας λιανικής τραπεζικής (Postbank) την οποία είχε θέσει αρχικά ως προτεραιότητα ο Cryan, λόγω της προσφοράς χαμηλού τιμήματος από ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο CEO της DB ανέφερε ότι οι αναπληρωτές τοποθετήθηκαν κατόπιν δικού του αιτήματος, καθώς η τράπεζα θα επικεντρωθεί πρωτίστως στη γερμανική αγορά με την ενσωμάτωση της Postbank, η οποία, όπως είπε, επιδεικνύει ισχυρές επιδόσεις, σε ένα μεταβαλλόμενο τραπεζικό περιβάλλον. Ωστόσο, την τελευταία διετία που κρατά ο ίδιος τα ηνία,η αλήθεια είναι πως η τράπεζα δεν μπόρεσε να χαράξει πορεία προς ένα πιο κερδοφόρο μέλλον, ενώ επιδιώκει την απόλυση 9.000 εργαζομένων. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στους πελάτες της επενδυτικής τραπεζικής και η διάθεση του 65% του σταθμισμένου ενεργητικού, έναντι 55% σήμερα.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε σε ένα μετριοπαθές και ελεγχόμενο μοντέλο ανάπτυξης. Το λειτουργικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, αλλά και στην ευρωζώνη – και κυρίως στη Γερμανία – φαίνεται ισχυρό. Και γι' αυτό είμαι αισιόδοξος για το μέλλον», αναφέρει ο Cryan, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την ενσωμάτωση της Postbank αναμένονται περισσότερες περικοπές θέσεών εργασίας.

Νωρίτερα, η μετοχή της Deutsche Bank έφτασε να χάνει 6,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Μέχρι και σήμερα, η μετοχή έκανε ράλι, με άνοδο 44% το τελευταίο εξάμηνο.

Μερίδα επενδυτών καλωσόρισαν τις εξελίξεις, καθώς έτσι, λένε, ότι θα μπει ένα τέλος στις αμφιβολίες για την κεφαλαιακή ισχύ της τράπεζας. Η πώληση μειοψηφικού πακέτου της μονάδας διαχείρισης assets εντός διετίας και η πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων στην επενδυτική τράπεζα θα βοηθήσουν την τράπεζα να συγκεντρώσει άλλα 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια.

Η έκδοση των νέων μετοχών θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου και, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, John Cryan, οι μετοχές θα τιμολογηθούν περί τα 11,65 ευρώ, τιμή που αποτελεί discount 39% σε σχέση με την τιμή των 19,14 ευρώ με την οποία έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η DB θα διατηρήσει τον τομέα λιανικής της Postbank και ότι στοχεύει στη μείωση των συνολικών δαπανών στα 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Μέχρι το 2021, η DB στοχεύει στην επιπλέον περικοπή δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, σχεδιάζεται η διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ αν'α μετοχή για το 2017,καθώς κι ένα «ανταγωνιστικό ποσοστό payout» το οικονομικό έτος 2018. Αυτό ανατρέπει την απόφαση του Cryan στα τέλη του 2015 να καταργήσει τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά σε 60 χρόνια.

Οι αμφιβολίες για την οικονομική ευρωστία της DB εντάθηκαν μετά την αξίωση 14 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση πώλησης επισφαλών δανείων που πυροδότησαν την κρίση του 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα