Τι θα ζητήσει ο Κυριάκος κατά τη σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών για το μεταναστευτικό


Του Γρηγόρη Τζιοβάρα


Αποφάσεις για αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης θα απαιτήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης να ληφθούν κατά τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθεί πριν από πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας και να καταλήξει σε συμφωνία για ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει «να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια». Και παράλληλα είναι έτοιμος να εισηγηθεί

«να δημιουργηθούν όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει ακόμη να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος, καθώς και «να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης ώστε να "αναδειχθεί" η σημερινή πραγματικότητα». Ενώ θα επιμείνει ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας».

«Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού είναι συγκινητική αλλά αρκεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στις επικοινωνίες που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. «Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά» και «οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα», σημειώνουν επιτελείς της ΝΔ δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι συνολικά από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν περάσει παραπάνω από 900.000 μετανάστες από την Ελλάδα.

«Κατάσταση ασφυξίας»

Στη Συγγρού μιλούν για «κατάσταση ασφυξίας» στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, καθώς «τα αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών που δέχεται είναι πέρα από τις δυνάμεις της», όπως δείχνουν οι εικόνες από την Εθνική Οδό που θυμίζει έναν ατελείωτο καταυλισμό με τα καραβάνια από απελπισμένους ανθρώπους, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, στη πλατεία Βικτωρίας, και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Γι΄ αυτό και υπογραμμίζουν ότι με όλα αυτά, «ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας».

Όπως επισημαίνουν η τεράστια αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών οφείλεται μεν στην κορύφωση του πολέμου στη Συρία, αλλά κυρίως σχετίζεται με ένα «εκρηκτικό μίγμα λάθος μηνυμάτων, ιδεοληψιών, ασυνέπειας και ανεπάρκειας που χαρακτήρισε την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν ότι «η κατάσταση σήμερα βρίσκεται εκτός ελέγχου», ενώ «υπάρχει αιφνιδιασμός και διεθνής απομόνωση της Ελλάδας». Κάνουν λόγο για «κραυγαλέα έλλειψη εξωτερικής πολιτικής», υποστηρίζοντας ότι «το διεθνές κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας είναι ανύπαρκτα».

Προς επίρρωση αυτών των εκτιμήσεων επικαλούνται το γεγονός ότι «η συμφωνία των Βρυξελλών για τη διασφάλιση των ανοιχτών συνόρων ουσιαστικά δεν ισχύει 48 ώρες μετά το κοινό ανακοινωθέν» και ενώ «μέλη της Ε.Ε. συζητούν το προσφυγικό με βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις συζητήσεις και αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες στους κόλπους της Ε.Ε.».

Με τον Τούρκο πρεσβευτή

Ο πρόεδρος της ΝΔ, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει για το προσφυγικό, το οποίο στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν να χαρακτηρίζουν εθνικών διαστάσεων ζήτημα και να το εξαιρούν ρητά από τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής που ασκούν κριτική, συναντήθηκε την Τετάρτη και με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον συνομιλητή του ότι η γειτονική χώρα «οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Όπως είπε «δεν χωρούν υπαναχωρήσεις στις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες». Ενώ τον κάλεσε να μεταφέρει στην Άγκυρα την απαίτηση «να αντιμετωπίσει δραστικά το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα