Επιστρέφει η μεταβλητότητα στην Κίνα - Sell off 7% στο κινεζικό χρηματιστήριο

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ κι έναν μήνα κατέγραψαν τα κινεζικά χρηματιστήρια, εν μέσω μεικτών προσήμων στην υπόλοιπη Ασία.

Το sell off στις κινεζικές μετοχές πυροδοτήθηκε από διάφορους παράγοντες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας προειδοποίησε ότι υπάρχουν πιέσεις στις εξαγωγές της Κίνας και το νόμισμα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθεσε την ισοτιμία γιουάν/δολαρίου υψηλότερα, στο 6,5273, σημάδι ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την υποτίμηση του νομίσματος.

Την

ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters, είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα να προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κι ως αποτέλεσμα, να περιόρισε τη ρευστότητα, καθώς τα διατραπεζικά επιτόκια αυξήθηκαν σημαντικά στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

«Η ρευστότητα περιορίζεται ξανά στην αγορά και το παγκόσμιο αρνητικό κλίμα οδηγεί σε ρευστοποιήσεις στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις» υποστηρίζει ο Michael Every, επικεφαλής για την έρευνα στις χρηματαγορές της Ασίας, στην Rabobank.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι για την πορεία των κινεζικών αγορών.

Ο Shanghai composite υποχώρησε σήμερα κατά 6,4% στις 2.741 μονάδες και ο Shenzhen composite υποχώρησε κατά 7,5%.

Οι μετοχές μεταφορών και χρηματοοικονομικών κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ενδεικτικά η μετοχή της AVIC Aviation Engine υποχώρησε κατά 9,89%.

«Παρά την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας, οι επίμονες πιέσεις στο κινεζικό νόμισμα, η επιβράδυνση της οικονομίας και η επιδείνωση ορισμένων οικονομικών δεικτών βαραίνουν τις αγορές» αναφέρει η CIMB.

Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι επίσης χειρότερα από το αναμενόμενο, αναφέρει η Credit Suisse.

Στην Ιαπωνία, ξεχώρισε η μετοχή της Sharp που υποχώρησε κατά 20,11%, πριν κλείσει με πτώση 14,37%.

Ωστόσο ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,41% στις 16.140 μονάδες.

Το γεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, στο 112.

Οι εξαγωγικές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα. Η Toyota υποχώρησε κατά 0,72% ενώ η Canon ενισχύθηκε κατά 0,37%.

Στην Νότιο Κορέα, ο Kospi έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 1.918 μονάδες.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,13% στις 4.881 μονάδες.

Πετρέλαιο

Το συμβόλαιο του WTI υποχώρησε κατά 0,84% στα 31,88 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,7% στα 34,17 δολάρια.

Χθες τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ζήτηση για γκαζολίνη αυξήθηκε πάνω από 5% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ωστόσο τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια σε πάνω από 507 εκατ. βαρέλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα