Ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Coca Cola να κατοχυρώσει το σχήμα του... μπουκαλιού της!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την προσφυγή της Coca-Cola να κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα το σχήμα και τo design του νέου μπουκαλιού της.

Η μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών στον κόσμο προσπάθησε να πείσει το ευρωπαϊκό γενικό δικαστήριο στο Λουξεμβούργο πως οι καταναλωτές θα δουν το νέο design ως «φυσική εξέλιξη» του προηγούμενου σχήματος και ότι θα της δώσουν το δικαίωμα να κατοχυρώσει την προστασία του νέου σχήματος ωστόσο, οι δικαστές δεν πείστηκαν λέγοντας

ότι το σχέδιο δεν είναι αρκετά χαρακτηριστικό.

Το δικαστήριο απεφάνθη σήμερα πως πρόκειται «για ένα μπουκάλι όπως είναι η πλειοψηφία των μπουκαλιών στην αγορά». Είναι «απλή παραλλαγή του σχήματος και της συσκευασίας» τέτοιων προϊόντων, «που δε θα επιτρέψει στο μέσο καταναλωτή να ξεχωρίσει» αυτό το σχήμα από τα υπόλοιπα.

Η κατοχύρωση εμπορικών σημάτων που έχουν να κάνουν με το σχήμα δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν στο παρελθόν θέσει σαφείς κανόνες που προβλέπουν πως για να εξασφαλίσουν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για ένα σχήμα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποδείξουν πως οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν το προϊόν αποκλειστικά από αυτό το χαρακτηριστικό και όχι από το συνδυασμό με ένα logo ή άλλο στοιχείο.

Η Coca-Cola «είναι απογοητευμένη από αυτό το αποτέλεσμα και εξετάζει το αν θα πρέπει να επιδιώξει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία, η οποία προσπαθεί να κατοχυρώσει προστασία για το σχήμα του μπουκαλιού στην ΕΕ από το 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα