Αναπτερώνονται οι ελπίδες για αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία το 2016

Της Στεφανίας Σούκη

Μετά από τα συνεχή αιτήματα του τελευταίου διμήνου και τις προειδοποιήσεις περί απώλειας αφίξεων λόγω της υποστελέχωσης των ελληνικών προξενείων, αναπτερώνονται τώρα οι ελπίδες των τουριστικών φορέων για την αύξηση εφέτος του αριθμού των Ρώσων τουριστών. Αιτία, η νομοθετική ρύθμιση από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών- η οποία βέβαια κατά πολλούς άργησε- ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία προετοιμασίας της χώρας για την υποδοχή τουριστών Ρωσία και άλλες χώρες που

δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, προβλέφθηκε η άμεση ενίσχυση των προξενικών μας αρχών με πρόσθετους σταθμούς εργασίας (πρόκειται για πλήρεις μονάδες με το κατάλληλο hardware/software λήψης και διασταύρωσης βιομετρικών δεδομένων). Η σχετική προμήθεια εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα (ISF Visa) κατά συνέπεια επιβαρύνει, εν μέρει, το ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, προβλέφθηκε η επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Προξενείου Μόσχας με έμπειρο προσωπικό που αποσπάται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, ενώ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται πρώτη φορά η δυνατότητα στους προξένους της χώρας μας στο εξωτερικό, να προσλαμβάνουν, επιτοπίως, εποχικό προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις για τη στελέχωση της υπηρεσίας έκδοσης θεωρήσεων.

Τέλος, δόθηκε οδηγία στις προξενικές αρχές στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη να ζητήσουν από τον τοπικό συνεργάτη της χώρας (πάροχο) να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των κέντρων παραλαβής αιτημάτων των Ρώσων πολιτών, ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότεροι που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, αξιοποιούνται πλήρως οι κινητές μονάδες κατάθεσης αιτημάτων που, ήδη, διαθέτει ο «πάροχος» στη Ρωσία.

Οι κινήσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες δεδομένου ότι από εφέτος -για πρώτη φορά- η έκδοση τουριστικής θεώρησης εισόδου (visa) γίνεται με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων, για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Θεωρήσεων (VIS) εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν και είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων.

Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αφίξεις από τη Ρωσία σημείωσαν πέρυσι ‘’βουτιά’’ της τάξεως του 59% φθάνοντας τις 512 χιλ., έναντι των 1,25 εκατ. ταξιδιωτών του 2014 και 1,35 εκατ. επισκεπτών του 2013. Πτώση κατά 63,2% σημείωσαν και οι εισπράξεις το 2015, φθάνοντας μόλις τα 425,5 εκατ. ευρώ από 1,16 δισ. ευρώ του 2014.

Οι τουριστικοί φορείς, κρατούν μικρό …καλάθι για την εφετινή χρονιά, επισημαίνοντας ότι θα ήταν ευχαριστημένοι αν η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει έστω τον ίδιο αριθμό τουριστών με το 2015. Ωστόσο, το 2016, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τη χώρα μας ώστε να αυξήσει τις αφίξεις από τη ρωσική αγορά, λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων, που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία όσο και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα