Θεόδωρος Κιτσάκος (∆ΕΠΑ): Οι Έλληνες φουλάρουν με φυσικό αέριο

Αυξάνονται οι υποδομές, τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις για τη χρήση του «πράσινου» καυσίμου

Με τη συντονισμένη συνεργασία κυβερνήσεων, θεσμικών φορέων και αγοράς αναπτύσσεται η αεριοκίνηση, ενω αυξάνονται οι υποδομές, τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις για τη χρήση του «πράσινου» καυσίμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H ΔΕΠΑ σε συνεργασία με την ΕΚΟ και την BP αναπτύσσουν υποδομές για την εξυπηρέτηση

των οδηγών σε βασικούς οδικούς άξονες της χώρας μέσω του δικτύου Fisikon. Συνολικά, λειτουργούν 10 πρατήρια σε κομβικά σημεία στην Αττική, στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δίκτυό τους διευρύνεται συνεχώς.

Στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση του φυσικού αερίου στην κίνηση των οχημάτων, η αγορά προσαρμόζεται στην ανάγκη για πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, ενώ αυξάνονται οι διευκολύνσεις για τους καταναλωτές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιο οικονομικό καύσιμο.

Πέρσι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 220% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το 2016 η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 1.361.000 κιλά φυσικού αερίου έναντι των 640.000 κιλών που πωλήθηκαν το 2015.

Η αύξηση της ζήτησης αποδίδεται στη μείωση των τιμών και στην εξοικείωση των Ελλήνων καταναλωτών με το εναλλακτικό αυτό καύσιμο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό.

Σε πρόσφατη δοκιμή στη διαδρομή Αθήνα - Δελφοί - Αθήνα, διανύθηκαν 361 χιλιόμετρα με το Skoda Octavia 1.4 G-TEC. Το κόστος ήταν μόλις 10 ευρώ και η κατανάλωση μόλις 3,4 κιλά φυσικό αέριο ανά 100 χλμ.

Κατά τη δοκιμή που πραγματοποίησε η ομάδα του Autogreek News, η εκκίνηση έγινε στο πρατήριο ανεφοδιασμού φυσικού αερίου της Fisikon που βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια και αφού γέμισε τις δύο δεξαμενές του φυσικού αερίου συνολικής χωρητικότητας 15 κιλών της Octavia 1.4 G-TEC, μηδένισε το trip computer.

Στην εθνική οδό κινήθηκε σταθερά σχεδόν σε όλη τη διαδρομή με 120 χλμ./ώρα, ενώ σε ανηφορική κυρίως ορεινή διαδρομή μέχρι το Μαντείο των Δελφών με 80-100 χλμ./ώρα. Στα 180 πρώτα χιλιόμετρα το trip computer έγραψε κατανάλωση 3,8 κιλά/100 χλμ.

Γιατί επιλέγουμε φυσικό αέριο κίνησης:

- Είναι σύντομος ο χρόνος της απόσβεσης της επένδυσης (κατά μέσο όρο 18 μήνες).

- Τα μειωμένα έξοδα καυσίμου: Mε βάση τις τρέχουσες τιμές η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 65% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG.

- Οι μειωμένοι ρύποι: Είναι το πιο καθαρό εναλλακτικό καύσιμο, εκπέμποντας έως 30% λιγότερο αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου.

- Ενα όχημα φυσικού αερίου που λειτουργεί σε σχετικά υψηλά φορτία συνήθως εκπέμπει περίπου 25% λιγότερο CO2 από ένα παρόμοιο όχημα που λειτουργεί με βενζίνη ή diesel.

- Η αποδοτικότητα καυσίμου: Ως προς την απόδοση του καυσίμου, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου.

- Θεσμικά και οικονομικά κίνητρα όπως οι μπλε διάδρομοι (δίκτυο πρατηρίων ανεφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη), εκπτώσεις τελών κυκλοφορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα