Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Επενδύει δυναμικά σε πράσινη ενέργεια και υποδομές

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ οι επενδύσεις του ομίλου μέσα στην κρίση

Εμφαση στον τομέα της καθαρής ενέργειας και στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του στον χώρο των μεγάλων υποδομών δίνει ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνεχίζοντας να επενδύει σημαντικά ποσά και έχοντας ήδη υλοποιήσει επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική ΤΕΡΝΑ

Ενεργειακή συνεχίζει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο στις αρχές του 2018 να αγγίξει το 1 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 250 MW σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Συνολικά, έως το τέλος του 2017 η εταιρεία θα λειτουργεί αιολικά πάρκα δυναμικότητας 936 MW και θα έχει υπό κατασκευή άλλα 44 MW.

Η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Η αύξηση της διείσδυσης στις ΑΠΕ θα επιτρέψει, σύμφωνα με τη διοίκηση, την αύξηση της διανομής κερδών προς τους μετόχους αλλά και την περαιτέρω διεύρυνση δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας. Σήμερα ο όμιλος λειτουργεί αιολικά πάρκα ισχύος 468 MW στην Ελλάδα, 102 MW στην Πολωνία, 30 MW στη Βουλγαρία και 138 MW στις ΗΠΑ.

Το όραμα του επιχειρηματικού ομίλου στην ενεργειακή αγορά παρουσίασε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης. Οπως δήλωσε, οι ΑΠΕ θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, τονίζοντας ότι σε πολλούς τομείς είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους πολύ χρόνο για πρόσθετη μείωση του κόστους τους. Συνέδεσε μάλιστα τη στρατηγική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την επανάσταση που συντελείται διεθνώς στον κλάδο της ενέργειας.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της εταιρείας την τελευταία πενταετία στον τομέα των ΑΠΕ ανήλθε σε 600 εκατ. ευρώ. Στη νέα γενιά επενδύσεων η εταιρεία θα εντάξει και δύο αντλησιοταμιευτικά έργα (αποθήκευσης ενέργειας) στην Αμφιλοχία και στο Αμάρι της Κρήτης, καθώς επίσης και δύο νέα αιολικά στην Κρήτη και τη Νότια Εύβοια, για τα οποία διεκδικεί χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ισχυρή παρουσία και στον τομέα της θερμικής ενέργειας μέσω της εταιρείας ΗΡΩΝ, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και έναν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 50% της ΗΡΩΝ Ι, καθώς και το 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ με τη συμμετοχή και του ομίλου ENGIA (πρώην GDF - Suez) που κατέχει το 50% των εταιρειών αυτών. Επιπλέον στην ΗΡΩΝ ΙΙ συμμετέχει με 25% από το 2013 και η Qatar Petroleum International.

Στον τομέα των υποδομών και μετά τη σταδιακή ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, ο όμιλος διατηρεί ένα υψηλό ανεκτέλεστο άνω των 2,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται το έργο κατασκευής και λειτουργίας του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι του Νομού Ηρακλείου στην Κρήτη, όπου η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την ινδική GMR αναδείχθηκε προ ημερών προσωρινός ανάδοχος για τη σχετική σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 35 ετών και ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του αεροδρομίου προβλέπεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει το α' εξάμηνο του 2018. Στα νέα έργα που αναμένεται να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνεται και ο νότιος κλάδος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Λαμία -Ξυνιάδα), προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τμήμα της σύμβασης παραχώρησης η κατασκευή του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα