Απειλή ενόψει για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 από το «μπλόκο» στο Κατάρ

Το Κατάρ ξοδεύει 500 εκατ. δολ. την εβδομάδα προκειμένου να φέρει για πρώτη φορά στον αραβικό κόσμο το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Ωστόσο, τα γειτονικά του κράτη που θα είναι και οι δυνητικοί θεατές του παγκοσμίου Κυπέλλου, μπλοκάρουν τις προμήθειες, όπως την εισαγωγή τσιμέντου, που είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσει το Κατάρ να φέρει σε πέρας το τεράστιο αυτό έργο.

Από την πρώτη στιγμή που το Κατάρ κέρδισε τη διεξαγωγή της διοργάνωσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο

του 2022, επτά χρόνια πριν, υπήρξαν διχογνωμίες και αντιδράσεις, ωστόσο το πλουσιότερο κατά κεφαλήν κράτος στον κόσμο, συνέχισε δυναμικά, δεσμεύοντας 200 δισ. δολ. για την κατασκευή τουλάχιστον 8 νέων σταδίων, και άλλα 35 δισ. δολ. για μετρό και σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και για τη δημιουργία μιας νέας πόλης για 200.000 άτομα. Παράλληλα, σχεδιάζει να διπλασιάσει το μέγεθος του αεροδρομίου για να μπορεί να εξυπηρετεί έως και 53 εκατ. επιβάτες τον χρόνο.

Τα έργα συνεχίζονται παρά το πρόσφατο μπλόκο που αποφάσισαν να του επιβάλλουν οι αραβικές χώρες, με αποτέλεσμα τα φορτηγά να σταματούν στη Σαουδική Αραβία και τα εμπορευματοκιβώτια να καθηλώνονται στα λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Και οι δυο χώρες μαζί με Αίγυπτο και Μπαχρέιν έχουν κόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ καθώς και τις μεταφορικές συνδέσεις, καθώς κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, κάτι που το ίδιο αρνείται..

Ολες οι χώρες της περιοχής εξαρτώνται από τις εισαγωγές, αλά οι κύριοι εμπορικοί διάδρομοι του Κατάρ συνδέονται από ξηράς με τη Σαουδική Αραβία και από θαλάσσης με τα λιμάνια των Η.Α.Ε.

Το κόστος μιας άλλης εναλλακτικής διαδρομής θα ήταν πολύ υψηλότερο, αναφέρει ο αναλυτής της Drewry Shipping Consultants, Neil Davidson.

Η εξάρτηση του Κατάρ από τα λιμάνια των Η.Α.Ε. και τις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πολύ σημαντική, ενώ μεγαλύτερη και από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναμένεται να είναι η διατήρηση της σταθερότητας της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ, καθώς και των εταιρειών ενέργειας που αποθηκεύουν υλικά και εξοπλισμό.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου και, όπως τα Η.Α.Ε. και η Σαουδική Αραβία, αποτελεί μέλος του ΟΠΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα