Γιατί η βρετανική ψήφος ανοίγει το δρόμο για ένα «ήπιο brexit»

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών για τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν για το brexit; Με ποιους τρόπους μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η πρώτη αντίδραση μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της λαϊκής ψήφου στη Βρετανία είναι ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα καθυστερήσει. Αλλά πέραν αυτού, τι;

1 Οι οπαδοί του brexit αποδυναμώνονται

Ο βασικός λόγος που η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές

ήταν η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας ώστε να πάει στις Βρυξέλλες ενισχυμένη για ένα "σκληρό brexit". Από την ώρα που αυτή η προσδοκία ναυάγησε στις κάλπες, ο πολιτικός χώρος της πρωθυπουργού στις συνομιλίες με την Ευρώπη συρρικνώνεται και η Βρετανία καθίσταται πιο αδύναμη σε ζητήματα όπως τα οικονομικά του "διαζυγίου" ή η εμβέλεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε ως ανταλλάγματα για την εξασφάλιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας. Εάν οι Συντηρητικοί παραμείνουν στην εξουσία, οι οπαδοί του brexit αναμφίβολα θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις.

2 Η επανάκαμψη των bremainers

Οι Συντηρητικοί εξαναγκάζονται από το εκλογικό αποτέλεσμα να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους για το brexit. Αντί της απομάκρυνσης από την ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όπως ήθελε η Μέι, τώρα τ οπιο πιθανό σενάριο είναι η διαμόρφωση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας Βρυξελλών- Λονδίνου, ένα μοντέλο δηλαδή παρόμοιο με εκείνο της Νορβηγίας. Ήδη ο Κένεθ Κλαρκ, πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "απαιτείαι μια περαιτέρω συζήτηση" στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

3 Τα κέρδη των Εργατικών

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, κόντρα σε όλες τις προσδοκίες, οηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εξέρχχεται πολύ ενισχυμένος από τις κάλπες της 8ης Ιουνίου. Παρά το ότι οι Εργατικοί είναι σαφώς πίσω από τους Συντηρητικούς, το ζήτημα σημερα δεν είναι αν θα παραιτηθεί ο Κόρμπιν (από τον οποίο οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ζητούν... συγνώμη!) αλλά η Μέι!

Keywords
Τυχαία Θέματα