Αντώνης Κεραστάρης (Intralot): Στους τρεις κορυφαίους παρόχους gaming παγκοσμίως

Η Intralot τα τελευταία 20 χρόνια έχει πετύχει τη σταθερή της επέκταση στις διεθνείς αγορές τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών ώστε σήμερα τα έσοδά της από τη διεθνή δραστηριότητα να αποτελούν το 95% του συνόλου. Ξεκινώντας ως εταιρεία παροχής τεχνολογικών λύσεων επεκτάθηκε σε συμβόλαια συνολικής διαχείρισης για αδειοδοτημένους παρόχους και στην απόκτηση ιδιωτικών αδειών σε ρυθμιζόμενες αγορές.

Σήμερα η εταιρεία

αναμορφώνεται για να καλύψει τις νέες ανάγκες των λοταριών στην ψηφιακή εποχή, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών με βάση μια πελατοκεντρική προσέγγιση, αλλά και εξελίσσοντας τις τεχνολογικές της λύσεις με έμφαση στην ευελιξία, στη σταθερότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.

Κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της Intralot κατέχει η διεθνής επέκταση μέσω συμμαχιών για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και την ενίσχυση της ικανότητας διείσδυσης στις νέες αγορές. Στη λογική αυτή εντάσσονται οι πρόσφατες εξαγορές και συγχωνεύσεις σε Ιταλία, Περού και Βουλγαρία, αλλά και η ανάπτυξη νέας στοιχηματικής πλατφόρμας σε συνεργασία με τη βρετανική Amelco. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Intralot θα ενσωματώσει τμήματα της πλατφόρμας της Amelco ώστε να αναπτύξει μια ενιαία λύση αθλητικού στοιχήματος για όλα τα κανάλια διανομής. Οπως, λοιπόν, ανέφερε η διοίκηση, η ολλανδική λοταρία, μία από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη, θα είναι η πρώτη που θα πάρει το ολοκληρωμένο σύστημα εντός του 2018.

Κομβική για τη διεθνή παρουσία της Intralot είναι η αγορά των ΗΠΑ, όπου η εταιρεία έχει σήμερα παρουσία σε 12 Πολιτείες και έχει υλοποιήσει επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων. Σημαντική επιτυχία αποτελεί η ανανέωση του μεγαλύτερου συμβολαίου της Intralot στις ΗΠΑ με τη Λοταρία του Οχάιο μέχρι το 2027, που εγκρίθηκε στις 12/6/2017 από την αρμόδια Επιτροπή της Πολιτείας.

Πέρυσι τα έσοδα από την τεχνολογική υποστήριξη των λοταριών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω της πώλησης τερματικών στο Οχάιο, του μεγαλύτερου τζακ ποτ στην ιστορία του Powerball και την έναρξη του ανανεωμένου συμβολαίου στη Μοντάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intralot κυνηγάει δύο ακόμη μεγάλα, νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ, ενώ ενισχύεται η εκεί θυγατρική με καινούρια, έμπειρα στελέχη.

Παράλληλα, οι αγορές της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και του Μαρόκου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα-πρότυπα επιτυχημένης ανάπτυξης, ενώ σημαντικά έχουν ωριμάσει ευκαιρίες σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.
Κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Αντώνης Κεραστάρης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, περιέγραψε τον κεντρικό άξονα της στρατηγικής του που είναι η ανάπτυξή του μέσω μιας πλατφόρμας asset-light για τη δημιουργία υψηλότερων ταμειακών ροών και η ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς στην ψηφιακή εποχή, ενισχύοντας την ηγετική θέση της εταιρείας ως αξιόπιστου συνεργάτη στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών σε όλες τις περιοχές δραστηριότητας.

Συνοπτικά, η Intralot στοχεύει σε υψηλότερες ταμειακές ροές με ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς εντός του 2016 αναχρηματοδότησε επιτυχώς τον δανεισμό της μέχρι το 2021. Αύξηση των εσόδων κατά 20,6% και των κερδών EBITDA κατά 4,3% ανακοίνωσε η Intralot για το α' τρίμηνο του 2017. Ειδικότερα, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε για την περίοδο με λήξη την 31η Μαρτίου 2017 στα 367,9 εκατ. ευρώ από 305 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθαν σε 46,5 εκατ. ευρώ κατά το α' τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 1,9 εκατ. συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Παράλληλα, τα κέρδη EBT ανήλθαν σε 18,1 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. το α' τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας άλμα 72,4%.

23% της λειτουργικής κερδοφορίας της Intralot προέρχεται από τις ΗΠΑ όπου διαθέτει έργα σε 12 ΠολιτείεςΚεντρικός άξονας της στρατηγικής της Ιntralot είναι η ανάπτυξη του ομίλου μέσω μιας πλατφόρμας asset-light για τη δημιουργία υψηλότερων ταμειακών ροών
Keywords
Τυχαία Θέματα