Πέτρος Σουρέτης (Intrakat): Αλλάζει πρόσωπο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Σε μια περίοδο πλήρους αδράνειας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στις κατασκευές, δίνει φτερά στην Intrakat η στρατηγική συμφωνία για την ανακατασκευή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συνολικού ύψους 357 εκατ. ευρώ. Αναμφισβήτητα, η συμμαχία με τη Fraport είναι η σημαντικότερη που έχει να επιδείξει η τεχνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με την υπογραφή δύο συμβάσεων για την υλοποίηση των μελετών και την κατασκευή των έργων που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο.

Η Intrakat αναλαμβάνει

να διαμορφώσει το νέο πρόσωπο των περιφερειακών αεροδρομίων, στα οποία η Fraport σχεδιάζει να επενδύσει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια 400 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη σύμβαση αφορά τα 7 αεροδρόμια σε Κρήτη, ηπειρωτική Ελλάδα και Ιόνιο. Δηλαδή αυτά της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Ζακύνθου, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας και του Ακτίου, ενώ η δεύτερη τα 7 αεροδρόμια του Αιγαίου: Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Σκιάθου, Μυτιλήνης, τα οποία θα ανακατασκευαστούν με τη δημιουργία 14 παράλληλων εργοταξίων. Για την ομαλή εκτέλεση των έργων η Intrakat έχει εξασφαλίσει την έκδοση των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται και από τις 4 συστημικές τράπεζες.

«Το μέγεθος της σύμβασης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η έκτασή της σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και η συνθετότητα των έργων, παράλληλα με τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές που απαιτούνται αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη ενός σχήματος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση αεροδρομίων προς την κατασκευαστική ικανότητα και εμπειρία της Intrakat», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης.

Την πρώτη τετραετία θα κατασκευαστούν πέντε νέοι τερματικοί σταθμοί στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης. Τo συνολικό μέγεθος των 14 τερματικών σταθμών θα αυξηθεί κατά 100.000 τ.μ. σε περίπου 300.000 τ.μ. Το πλάνο ανακατασκευής περιλαμβάνει αύξηση των σταθμών check-in, των σημείων ασφαλείας, των πυλών και των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών. H Intrakat θα αναλάβει επιπλέον την ανακαίνιση συνολικά 15 διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης και όλων των τερματικών σταθμών, τις εγκαταστάσεις υγιεινής, τους πυροσβεστικούς σταθμούς κ.ά. αλλά και την ανανέωση και εκμοντερνισμό της εσωτερικής και εξωτερικής τους όψης. Την ίδια στιγμή αυξάνει τον βηματισμό της και στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πριν από λίγες μέρες υπέγραψε τη σύμβαση για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στις Σέρρες σε κοινοπραξία με την Αρχιρόδον και την Envitec, ενώ από τον άνοιξη λειτουργεί το δίκτυο τηλεματικής για λογαριασμό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών. Η εταιρεία έχει αποφασίσει να επεκταθεί και στον τομέα του real estate, μπαίνοντας δυναμικά στην αγορά των boutique hotels στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς μέσω της θυγατρικής Intradevelopment.

Πρόσφατα, η Intrakat υπέγραψε άλλη μια συμφωνία για την εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στον τομέα αυτό θα συνεργαστεί με την Intrasoft International και την Park Pal για να λειτουργήσουν ένα σύγχρονο σύστημα στάθμευσης φιλικό προς τον χρήστη, πλήρως ηλεκτρονικό, με πολλές επιλογές στον τρόπο στάθμευσης (μέσω φωνητικής κλήσης, SMS, Internet, app, POS) και πολλές δυνατότητες πληρωμής. Η Intrakat επενδύει και στην ενέργεια με μια μονάδα παραγωγής 12 MW στη Βοιωτία. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και αναμένεται να έχουν λάβει τις τελικές εγκρίσεις μέχρι τα τέλη του έτους.

182,4 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου πέρυσι, με αύξηση 23,6%. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 5,3 εκατ. από 5,9 εκατ. ευρώΗ Intrakat ιδρύθηκε το 1987 και ανήκει στον όμιλο εταιρειών Intracom Holdings. Είναι εισηγμένη από το 2001 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των τεχνικών έργωνΗ εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την εγκατάσταση και τη λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα