M. Σχοινάς: Ο τουρισμός είναι η «τίγρης» της ελληνικής οικονομίας - Οι τρεις κινήσεις

Της Στεφανίας Σούκη

«Στο κομμάτι του τουρισμού, το 2026 η άμεση και η έμμεση απασχόληση θα φθάσει στο πρωτοφανές ύψος του 28% επί της συνολικής απασχόλησης στη χώρα. Ο τουρισμός, η τίγρης της ελληνικής οικονομίας, τραβάει το κάρο, αλλά και η ελληνική οικονομία θα πρέπει να διευκολύνει τις περαιτέρω θετικές επιδόσεις του κλάδου».

Τάδε έφη πρίν από λίγο ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την πορεία του τουρισμού.

Τα κακά νέα,

κατά τον κ. Σχοινά, είναι ότι την ίδια ώρα που ο τουρισμός απογειώνεται, η ελληνική οικονομία συνεχίζει το δύσκολο έργο της ανάκαμψης, με μεγάλα προβλήματα όπως η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση κ.α..

Η στήριξη του τομέα στη σημερινή συγκυρία είναι θέμα συλλογικής και εθνικής ευθύνης και γι' αυτό απαιτούνται τρείς βασικές κινήσεις, κατά τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

- Όπως και στο προσφυγικό, η χώρα χρειάζεται αντιγραφειοκρατικές δομές σε τομείς αιχμής, όχι διοικητικά κελύφη. «Αυτό ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., όταν πρόκειται για τομείς αιχμής: Υπάρχει μία κοινή, ισχυρή συνεκτική πλατφόρμα συναντίληψης που βοηθάει τους ''Εθνικούς πρωταθλητές'', ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

-Αντίστοιχης σημασίας είναι ο ρόλος της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, στη βάση της συναίνεσης για θέματα όπως π.χ. η διαχείριση απορριμμάτων, η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τοπικά προϊόντα κ.τ.λ.. Θα πρέπει να υπάρξει ένα μητροπολιτικό μοντέλο συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει μία συνολική θεώρηση για θέματα που άπτονται του τουρισμού.

-Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ένα ''σάρωμα' κανονιστικών περιορισμών και γραφειοκρατικών εμποδίων που μπορεί να υπάρχουν για να προστατεύουν τους ''μέσα'' εις βάρος των έξω.

Οι ευκαιρίες θα πρέπει να δίνονται και στους νεοεισερχομένους και να μην συντηρούν μόνο τα προνόμια των νυν παρόχων.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στα εργαλεία της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντός κι εκτός τουρισμού, ενώ σημαντική είναι η συμβολή και του πακέτου Γιουνκερ, μέσα από το οποίο έχουν εγκριθεί στην Ελλάδα συνολικού ύψους 574 εκατ. ευρώ, που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ με τη δημιουργία 1.200 θέσεων εργασίας (σ.σ. όχι μόνο στον τουρισμό).

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στο όραμα της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι «οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν για το συνολικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στο προσφυγικό, ο Οκτώβριος του 2016 μας βρίσκει σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το δραματικό καλοκαίρι του 2015, όταν είχαμε... μισό hotspot σε όλη την Ευρώπη, ενώ τώρα έχουμε 10. Στο προσφυγικό, τα καταστροφολογικά σενάρια δε φαίνονται να δικαιώνονται.

Στην οικονομία, η απασχόληση ανακτά τις απώλειες και τα ελλείμματα μειώνονται παντού - η Ευρώπη κλονίζεται αλλά αντέχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ακόμη ότι τα 27 κράτη μέλη θα πρέπει, αφενός, να κρατηθούν ενωμένα σε μία ενιαία ατζέντα και αφετέρου να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε. για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, μακριά από μία ''βρυξελλοκεντρική'' θεώρηση της πραγματικότητας.

«Η μάχη κατά του λαϊκισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα κερδηθεί μέσω πραγματικών λύσεων όχι ανακοινώσεων ή απλών προθέσεων.

Η Ελλάδα δε βρίσκεται απλά σε μία διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας της, αλλά στη διαδικασία οικοδόμησης ενός πιο άξιου και σύγχρονου κράτους. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο με την επιστροφή στην ανάκαμψη να έρχεται ενδεχομένως νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το ελληνικό πόγραμμα είναι μία συνολική προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν στη χώρα λάθη του παρελθόντος που αποτέλεσαν την αιτία να οδηγηθεί η χώρα στην κατάσταση που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Από εδώ και πέρα προέχει η συνεπής ολοκλήρωση του προγράμματος, η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και προβλεψιμότητας αλλά και η ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την κοινωνία των πολλών».

Keywords
Τυχαία Θέματα