Κάρνεϊ: Προετοιμάζει μείωση επιτοκίων το Νοέμβριο και αγνοεί την αύξηση του πληθωρισμού

Oι οικονομολόγοι πιστεύουν τα λεγόμενα του Mark Carney.

Λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση του διοικητή της ΒοΕ όσον αφορά την ανοχή των αυξημένων τιμών ως μέρος των προσπαθειών για την υποστήριξη της οικονομίας, πάνω από 70% των οικονομολόγων σε μηνιαία έρευνα του Bloomberg ανέφεραν πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας θα μειώσει τα επιτόκια σε χαμηλό ρεκόρ 0,1% στις 3 Νοεμβρίου. Το πάνελ, το οποίο θα κρατήσει το πρόγραμμα ποσοτικής

χαλάρωσής του στα προκαθορισμένα επίπεδα, θα παρουσιάσει τα νέα του στοιχεία την ίδια ημέρα.

Η πτώση 18% της στερλίνας από τη στιγμή του Brexit δημιουργεί ένα δίλημμα για τους ρυθμιστές λόγω της υποστήριξης του υψηλότερου πληθωρισμού. Τη στιγμή που οι υπάλληλοι της ΒοΕ μελετούν τα στοιχεία και προετοιμάζουν τις σημαντικές προβλέψεις του επόμενου τριμήνου, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την επιρροή που ασκούν οι αυξομειώσεις του νομίσματος, και να αφήσουν τον Carney να αποφασίσει για το πότε πρέπει να υπάρξει περισσότερη ποσοτική χαλάρωση.

Οι υπολογισμοί των οικονομολόγων βρίσκονται συνεχώς ασύμφωνοι με τις νομισματικές αγορές. Η σύνθλιψη της ισοτιμίας της στερλίνας την έφερε σε χαμηλό τριάντα ετών, ενώ τα ομόλογα του βρετανικού δημοσίου πιέζονται, με τις δεκαετείς αποδόσεις να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Υπάρχουν ήδη στοιχεία αύξησης του πληθωρισμού. Τα δεδομένα της Τρίτης δείχνουν πως οι καταναλωτικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Σεπτέμβριο, κάτι που αποτελεί και την πιο γοργή αύξηση από το 2014, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα. Στην πραγματική αγορά, οι καταναλωτές βλέπουν κι αυτοί πραγματικές αλλαγές, με το κόστος του iPhone 7 να αυξάνεται κατά 11%, και τις Unilever και Tesco να έχουν δημόσια αντιπαράθεση για τις τιμές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα